Home » Reportage
The Movement by ELLE – Danseres Rachael McLaren

The Movement by ELLE – Danseres Rachael McLaren

Dansers bewegen vanuit het hart, maar lopen tegelijkertijd met hun ziel onder de arm. Voor niet-dansend publiek zijn de drijfveren voor zo’n twijfelachtig leven (soms) moeilijk voor te stellen. Om aan te tonen wat dansers de harde danswereld helpt te doorstaan, ontwikkelde het modetijdschrift ELLE ‘The Movement’. Danseres Rachael McLaren heeft moeten vechten voor haar dansdroom. Mede doorhaar gekleurde huid vond de danseres moeilijk een plek in de danswereld. Nu haar droom is uitgekomen wil ze anderen inspireren.

Danseres Rachael McLaren

McLaren is een Canadese danseres. Ze groeide op in Winnipeg, waar ze danste bij de plaatselijke dansschool. Vervolgens zette ze haar danstraining voort bij de Royal Winnipeg Ballet School. De weg naar het werkveld was zwaar voor de danseres. Haar huidskleur en lichaamsbouw zorgden ervoor dat McLaren herhaaldelijk niet werd aangenomen bij het Royal Winnipeg Ballet.

Met haar diploma op zak zette McLaren stappen in de musicalwereld. Ze sloot zich aan bij de cast van de musical Mamma Mia! in Toronto. Vervolgens verhuisde de danseres naar New York, waar ze een zomer trainingsprogramma deed bij het Alvin Ailey American Dance Theater. Ze werd uitgenodigd om deel uit te maken van het multiculturele moderne dansgezelschap.  McLaren danst nu al meer dan acht jaar bij het prestigieuze Amerikaanse dansgezelschap, dat een grote stap voorwaarts zette tegen de rassenongelijkheid (in de danswereld). 

Elke danser moet tevreden zijn met zijn lichaam

Doordat McLaren haar uiterlijk niet het stereotyperend voor een ballerina is, werd ze steeds onzekerder.  “Ik heb ontelbare uren besteed door in de spiegel te kijken, proberend mezelf te verbeteren door aan te wijzen wat niet goed genoeg was,” vertelt de danseres in de video.

Uiteindelijk leerde de danseres dat het de binnenkant is die telt. “Wat het belangrijkste is, is het werk dat ik doe en de vriendelijkheid en eerlijkheid in mijn hart.” Deze wijsheid wil de danseres met de hele wereld delen. Haar toekomst ziet ze dan ook in de danseducatie. Zodat zij mensen kan inspireren om net als haarzelf, hun dansdromen na te jagen.

Meer inspiratie