Home » Reportage

Dansen met Do – Popping 2

In de danswereld wordt de term ‘hiphop’ (te) vaak gebruikt om een urban dansstijl te duiden. Fout. Hiphop is namelijk een overkoepelende naam voor een Amerikaanse culturele beweging, van rap en graffiti tot diverse dansstijlen. Maar welke dansstijlen zijn dat dan en wat zijn de verschillen? 

Voor iedereen met dezelfde brandende vragen kwam televisieprogramma Het Klokhuis in 2013 met Dansen met Do. Elke aflevering gaat presentatrice Dolores Leeuwin opzoek naar de verschillen in alle hiphopstijlen. En omdat dans nooit oud wordt, zullen wij ze ook nog eens herhalen. In de laatste drie artikelen van Dansen met Do maken we de serie af met de dansstijl popping. Een dansstijl die onmisbaar is in de hiphopcultuur.

Spieren poppen tijdens het dansen

In het eerste deel van popping bij Dansen met Do werd al uitgelegd waar de dansstijl vandaan komt . Daarnaast kon je lezen over een van de belangrijkste bewegingen in popping: de robot.

Popping bestaat dus uit verschillende schokkende bewegingen van het lichaam. Door spieren te spannen en ontspannen, hit je de spieren. Hierdoor ontstaat een stijve robotachtige dansstijl. Door het lichaam op het ritme van de muziek te poppen worden de losse spierspanningen verbonden tot een dans.

Golvende bewegingen in popping

Maar dat is niet alles. Want behalve pops bestaat popping ook uit waves. Deze golvende bewegingen verbinden de statische robotachtige bewegingen waar popping bekend om staat. De term wave (golf) zegt al wat de beweging inhoudt. Door verschillende lichaamsdelen om de beurt op een neer te bewegen maak je een golvende beweging.

De waves zijn geïnspireerd om bewegingen uit de natuur. Danseres probeerde natuurelementen zoals de wind en golvend water om te zetten in beweging. Hierdoor is popping een dansstijl van contrasten. Een dansstijl met afleidingen uit de natuur en de moderne techniek.

 
Meer inspiratie