Home » Reportage
Dansen met Do deel 2 Locking

Dansen met Do - Locking

In de danswereld wordt de term ‘hiphop’ (te) vaak gebruikt om een urban dansstijl te duiden. Fout. Hiphop is namelijk een overkoepelende naam voor een Amerikaanse culturele beweging, van rap en graffiti tot diverse dansstijlen. Maar welke dansstijlen zijn dat dan en wat zijn de verschillen? 

Voor iedereen met dezelfde brandende vragen kwam televisieprogramma Het Klokhuis in 2013 met ‘Dansen met Do’. Elke aflevering gaat presentatrice Dolores Leeuwin opzoek naar de verschillen in alle hiphop stijlen. En omdat dans nooit oud wordt, zullen wij ze ook nog eens herhalen. Deze week: Locking

Wat is locking?

Locking is ontstaan in de jaren 70. Locking was oorspronkelijk onderdeel van de muziekstijl funk, dat los, sexy, langzaam en erg dansbaar was. Daardoor is locking erg herkenbaar aan zijn de old-school bewegingen, die soms doen denken aan discobewegingen. Denk bijvoorbeeld aan zijn het heen en weer wijzen, zoals John Travolta. De danser Don Campbell ontwikkelde de locking dansstijl, wat daardoor oorspronkelijk de naam Campbellocking droeg. Locking was de eerste hiphop stijl en kwam nog voor breakdance of popping. De dansstijl sloeg aan, ook bij  en zelfs bekende artiesten gingen locking gebruiken. Zo bevat Michael Jackson zijn beroemde dansstijl, veel elementen uit locking.

Bij locking wordt er vooral veel gebruik gemaakt van de armen. Dansers maken tijdens locking overdreven en grote bewegingen. Ook de benen worden hierin meegenomen, maar van snel voetenwerk is bij locking geen sprake. Tijdens zijn bewegingen ‘bevriest’ (lockt) de dansers steeds voor een korte tijd. Waardoor de strakke bewegingen soms doen denken aan een robot. Pantomime behoort tot locking zijn grootste inspiratiebron.

Wie danst locking?

De ‘locker’ bespeelt het publiek, met veel oogcontact, een glimlach of een high-five. Naast sommige komische bewegingen, maakt locking ook indruk met extremere en acrobatische bewegingen. Veelgebruikte dansmoves zijn de spagaat en landing op één knie. Daarvoor draagt de ‘locker’ vaak een kniebeschermer, verhuld door zijn kleurrijke, vaak gestreept met bretels, kleding stijl. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: