Home » Reportage
Brein dans

Bewezen: Dansen is goed voor je brein

Dat dansen goed is voor je gezondheid wist je misschien al. Maar wist je dat niet alleen je lichaam sterker en flexibeler wordt? Ook voor je brein is dans een goede training! Uit verschillende onderzoeken blijken de voordelen voor de mentale gezondheid en het functioneren van het brein.

Dansen kan helpen tegen depressie

In een Fins onderzoek werd gekeken of dans een goede behandeling zou kunnen zijn tegen depressie. Dans focust zich namelijk op de beweging van het lichaam en het uitdrukken van emoties. Die eigenschappen zouden de symptomen van depressie kunnen verminderen.

Dans ondersteunt motorische, emotionele en intellectuele breinfuncties

Bij danstherapie worden lichaamsbewegingen gebruikt om intellectuele, motorische en emotionele vaardigheden van het lichaam te verbeteren. Bij de therapie wordt uitgegaan van de connectie tussen het lichaam en de geest wanneer iemand danst. Ook uit onderzoek blijkt dat dans kan helpen bij de cognitieve ontwikkeling.

Dansen is goed voor je geheugen

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat dans gelinkt kan worden aan een verminderd risico op dementie. Onderzoekers van het Albert Einstein College of Medicine kwamen tot de conclusie dat dans het risico op dementie maar liefst 76 procent kan verminderen.

Een ander onderzoek dat gepubliceerd werd in het blad ‘Frontiers in Aging Neuroscience’ laat zien dat dansen ook het ruimtelijke geheugen kan verbeteren. Dat betekent dat je dus meer zou kunnen onthouden.

Dans stimuleert de groei van neurale connecties

Een onderzoek dat gepubliceerd werd in het ‘Journal of Neuroscience & Biobehavioral Reviews’ wijst uit dat dans de verbondenheid tussen de cerebrale hemisferen kan verbeteren. Klinkt ingewikkeld, maar simpel gezegd betekent het dat dans ervoor zorgt dat je brein flexibeler wordt. Wanneer je veel danst, kan je brein beter nieuwe neurale connecties maken, veranderen en aanpassen. Dans wordt daarom wel eens gebruikt bij bijvoorbeeld de behandeling van neurologische aandoeningen als Parkinson.

 

Meer inspiratie