Home » Reportage
Eigen dansschool starten

Eigen dansschool starten

Jij hebt de moves en de passie en wilt dit overbrengen aan anderen. Het starten van een eigen dansschool gaat echter een stuk verder dan alleen het lesgeven. Als je deze stap in je carrière maakt, ben je een ondernemer. Dit zijn vier zaken waar je rekening mee moet houden.

Schrijf een businessplan

Voordat je van start gaat is het belangrijk om een goed ondernemingsplan te schrijven. De opstartkosten voor het starten van een dansschool liggen tussen de €10.000,- en €50.000,-. Het kan dat je dit geld zelf hebt liggen, maar het kan ook dat je financiering nodig hebt. In dit laatste geval moet je een businessplan hebben. Maar ook als dat niet het geval is, is het verstandig. Je krijgt hierdoor namelijk goed inzicht in de kosten die je kunt verwachten en de uitdagingen die je te wachten staan.

Kosten inschatten

Indien je niet genoeg eigen kapitaal hebt, moet je op zoek gaan naar andere manieren om je eigen bedrijf te financieren. Dit kan bijvoorbeeld door te lenen bij de bank of door externe financiering aan te trekken. Ook kun je geld lenen van vrienden of familie. De grootste kosten zitten in de ruimte en de voorzieningen. Daarnaast heb je geld nodig voor de apparatuur, meubels, vergunningen, verzekeringen en de marketing van je dansstudio. Vergeet ook niet dat je jezelf moet uitbetalen en hier ook belasting over moet betalen. Op bepaalde praktische zaken valt goed te besparen, bijvoorbeeld door goede energieleveranciers en verschillende verzekeringen te vergelijken. Door alle kosten in beeld te brengen zie je ook hoeveel je per maand moet verdienen vanuit de dansschool, wat weer helpt bij het bepalen van de tarieven.

Bepaal locatie

Het bepalen van de juiste locatie voor jouw dansschool is cruciaal. Dit kan je namelijk behoorlijk wat geld besparen in het marketingbudget. Aan de andere kant kosten populaire locaties vaak meer. Omdat jij een goed plan hebt geschreven, heb je duidelijk inzichtelijk wat je maximaal wilt betalen voor de locatie. Houd bij het uitzoeken van de locatie rekening met de omgeving, de toegankelijkheid met de auto, fiets en het OV, het volume aan voetgangers dat langskomt in dit gebied, of je potentiële doelgroep in de buurt woont en of er parkeerplaatsen of een fietsenstalling aanwezig is.

Overzicht en administratie

Bedenk ook alvast hoe je wilt dat het operationele gedeelte van je business eruit komt te zien. Ga je in het begin plannen met Excel-sheets of kies je direct voor een online systeem? Het voordeel hiervan is dat je direct inzicht hebt in de planning, evenals je leerlingen. Met roostersoftware kunnen studenten zich 24/7 aanmelden voor danslessen en bespaar jij tijd op administratie, annuleringen en telefoontjes.

Door je aan te melden als ambassadeur van Dans Magazine profiteer je van het grote online bereik van onze website.

 

 

 

 

Meer inspiratie