Nicole Beutler projects

NBprojects realiseert de projecten van choreograaf en curator Nicole Beutler, vaak in samenwerking met andere kunstenaars en organisaties. Nicole Beutler is partner associate van ICKamsterdam, het Amsterdamse stadsgezelschap voor de dans. NBprojects is huisgezelschap bij Frascati Theater in Amsterdam, toert door heel Nederland en op buitenlandse podia en festivals.

Dansgezelschap NBprojects

De initiatieven van NBprojects zijn diep geworteld in het verlangen om voorwaarden te scheppen voor uitwisseling en reflectie binnen een artistieke praktijk die als vanzelfsprekend verder gaat dan de grenzen van de gevestigde disciplines. Wat de discipline ook moge zijn, de belangrijkste motivatie ligt in het verlangen om uitgesproken te denken, om de instabiliteit van de rede ter discussie te stellen. Het is sterk gemotiveerd door het verlangen om tegen ideologieën te werken en door het verlangen om ruimte en voorwaarden te creëren voor ontmoetingen. Deze motivatie leidt tot performance projecten, installaties, boeken, alsmede tot het samenstellen van conferenties, lezingen en festivals. 

Artistiek leider: Nicole Beutler

Nicole Beutler (München, 1969) is choreograaf en theatermaker. Na een studie Beeldende Kunst aan de Kunstacademie (Münster en München) kwam zij naar Amsterdam voor de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de AHK, waar zij in 1997 afstudeerde. Haar werk bevindt zich op het grensvlak van beeldende kunst, theater en dans en verhoudt zich altijd tot de wereld. Met minimale middelen en subtiele humor werkt zij aan diep menselijke vraagstukken. Steeds opnieuw onderzoekt zij de zeggingskracht van de dans binnen de context van performance en theater. Haar voorstellingen zijn op muzikale wijze gecomponeerd en doordrongen van subtiele humor. Sinds 2009 heeft zij haar eigen organisatie met de naam NBprojects. 

Repertoire NBprojects

De belangrijkste motivatie van Nicole Beutler ligt in het verlangen om tegen ideologieën te werken en om ruimte en voorwaarden te creëren voor ontmoetingen. Deze motivatie leidt tot performance projecten, installaties, boeken, en tot het samenstellen van conferenties, lezingen en festivals. Belangrijke partner-kunstenaars zijn componist Gary Shepherd en lichtontwerper Minna Tiikkainen. Daarnaast gaat ze vaak samenwerkingen aan met kunstenaars uit andere disciplines, zoals concertpianiste Tomoko Mukaiyama, poppentheatermaker Ulrike Quade, mimetheatergroup Kassys en filmmakers Helena Muskens & Quirine Racké. 

Meerdere van Beutler's stukken werden geselecteerd voor de jaarlijkse Nederlandse Dansdagen, een selectie van de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen: Several species of small furry animals… (2005), LES SYLPHIDES (2009), 2: DIALOGUE WITH LUCINDA (2010), PIECE (2011) en SHIROKURO (2014). 

Foto: Anna van Kooij - Clubbing
Nieuws - 25 nov 2015

Een dwarsdoorsnede van de Amsterdamse kunstscene zie je tijdens festival Come Together. Van 26 tot en met 28 november 2015 presenteren zowel beginnende als gearriveerde Amsterdamse makers in Frascati hun werk.

SPRING Nicole Beutler ECHO
Review - 31 mei 2015

Op 28 mei vond tijdens SPRING festival in Utrecht een double bill plaats met choreografieën van Jan Martens en Nicole Beutler, twee dansvoorstellingen die de hashtag #tenderdance met elkaar gemeen hebben.

Jacqueline de Kuijper
Blog - 26 mei 2015

Van 21 tot en met 30 mei vindt in Utrecht wederom het SPRING Performing Arts Festival plaats. Festival-fan Jacqueline de Kuijper gaat elke dag naar SPRING, bezoekt vrijwel alle voorstellingen en houdt dagelijks een blog bij. Lees hier haar avonturen! 

BEYOND ballet why and how Schouwburg Arnhem
Nieuws - 25 mrt 2015

De dansvoorstelling op 17 april tijdens de conferentie BEYOND ballet why and how heeft een gevarieerd programma waarin gevestigde gezelschappen het podium delen met de nieuwe generatie dansmakers.
 

Nicole Beutler minifestival NBcollection
Nieuws - 16 feb 2015

NBcollection brengt een aantal choreografieën samen tot één minifestival, te zien van 23 tot en met 25 april in het Frascati Theater te Amsterdam. 

3: The Garden NBprojects
Review - 17 dec 2014

Onze recensente en webredacteur ging op donderdag 11 december naar NBcollection in Theater Kikker in Utrecht en was aangenaam verrast! De voorstellingen 3: The Garden en 4: Still Life van Nicole Beutler overstijgen het experiment en zijn boeiend van begin tot eind. 

Nieuws - 3 dec 2014

Na vijf intensieve jaren met (inter)nationale tournees, nominaties en prijzen is het tijd voor een terugblik voor choreografe Nicole Beutler.

Nieuws - 5 okt 2014

Afgelopen weekend zijn er op de 17e editie van het Festival De Nederlandse Dansdagen veel mooie voorstellingen te zien geweest, en zijn er drie dansprijzen uitgereikt: De Prijs Nederlandse Dansdagen, de Zwanen en de Dioraphte Dansprijs.

Nieuws - 21 jul 2014

Op 3, 4 en 5 oktober 2014 zijn talloze projecten en voorstellingen van verscheidene dansgezelschappen van het afgelopen seizoen te zien in Maastricht tijdens het festival de Nederlandse Dansdagen. Relaties met andere disciplines en maatschappelijke thema’s staan centraal in de shows. 

Nieuws - 19 jul 2014

Vanaf nu zijn de kaarten voor de 17e editie van Festival de Nederlandse Dansdagen te koop.

Pagina's

Abonneren op Nicole Beutler projects