Red, Yellow & Blue van Isabelle Beernaert

Recensie van dansvoorstelling Red, Yellow & Blue.Na het succes van haar eerdere avondvullende voorstellingen is Isabelle Beernaert terug met haar nieuwe productie Red, Yellow & Blue. Voor deze voorstelling liet ze zich inspireren door de liefde. Zo voor de hand liggend als het thema is, zo origineel is de uitwerking. Isabelle vertaalt de emoties naar de drie primaire kleuren en voert de toeschouwer in sneltreinvaart mee langs de verschillende fases die de liefde kent. Deze snelheid en variatie in combinatie met de thematiek en de emotie zorgen voor wederom een succesvolle prestatie.

De voorstelling opent met een confronterende film met beelden van een doordrukte en overheerste wereld waarin oorlog, honger en ander mensenleed aan de orde van de dag zijn. Als reactie daarop volgt het nummer Als de liefde niet bestond en maken we kennis met het prille liefdeskoppel Els Smekens en Thomas van der Linden. Gedurende de voorstelling wordt het koppel gevolgd op hun reis door de verschillende hoofdstukken van de liefde. Voor Beernaert niet alleen een sprookje, maar ook passie, geluk, wantrouwen en verdriet. Achtereenvolgens vertaalt naar de kleuren rood, geel en blauw.

Recensie van dansvoorstelling Red, Yellow & Blue.De hoofdstukken zijn vooral te herkennen in de dans, en de kleuren worden slechts subtiel verwerkt in de kostuums en de belichting. Bij de kleur rood zien we gepassioneerde solo’s op Spaanse ballads, danseressen met uitgestrekte armen vol verlangen en duetten met een licht erotisch tintje. De kleur geel is iets speelser en vrolijker met onder andere een humoristisch jazznummer voor de mannen. In blauw zien we tot slot het verdriet. Mooi moment is wanneer danseres Els haar jurkje uittrekt en verder danst in een huidkleurig pakje. Zonder haar geliefde is de kleur uit haar leven verdwenen.

De voorstelling kenmerkt zich door een groot aantal choreografieën die elkaar in hoog tempo opvolgen. Tijdens de solo’s en duetten worden de solisten vaak vergezeld door een groep dansers om hen heen die hen spiegelen of juist een geheel andere dans opvoeren. Het lijkt alsof ze de innerlijke gevoelens van de solisten uitbeelden. Ze versterken de emotie of tonen de strijd tussen de verschillende gevoelens. De kleuren lopen in elkaar over zonder acute overgangen. Zo is de voorstelling geen opeenvolging, maar eerder een samensmelting van een groot aantal choreografieën. Dit zorgt voor een zeer hoge intensiteit, maar versterkt de impact.

Recensie van dansvoorstelling Red, Yellow & Blue.Beernaert maakt gebruik van een gevarieerde groep dansers met verschillende specialiteiten. In het grote aantal dansstukken krijgen zij de kans om zowel in een groep als individueel hun kunsten te vertonen. Naast moderne dans is er ruimte voor korte solo’s met indrukwekkende breakdance, strakke hiphop en virtuoze balletpassen. Maar ondanks de verschillende achtergronden zijn zij ook in staat een eenheid te vormen. Aangedreven door de primaire energie van de liefde storten zij zich allemaal met evenveel overgave in de emotionele groepsstukken. De choreografe laat de verschillende stijlen samenkomen en smeedt ze tot één geheel.

Red, Yellow & Blue kon rekenen op een volle zaal met een opvallend groot aantal jonge dansliefhebbers. Geïntrigeerd en muisstil lieten zij zich meeslepen door de onafgebroken energie en emotie die Beernaert en haar dansers tonen. De voorstelling is net als de liefde zelf: het grijpt je vast en laat moeilijk los.

De dansvoorstelling Red, Yellow & Blue draait nog tot en met 16 januari 2014 in Nederland en tot en met 18 januari 2014 in België. Voor kaartjes: kijk hier.