Home » Review
Foto: Yusra Ali, Samadhi Dance Company

'Mahabharata' blijft hedendaags in ‘2FOLD- Atma/ Gopika’

Nadia Tan

Samadhi Dance Company staat bekend om haar fusie van klassieke Oosterse dans met moderne Westerse dansstijlen. Deze samensmelting is wederom te zien in dansvoorstelling 2Fold Atma/ Gopika. De première was op 11 december in theater de Meervaart in Amsterdam. Atma (Sanskriet voor ‘ziel’) is een abstracte versie van het eeuwenoude hindoeïstische Mahabharata. In Gopika geeft choreografe Vraja Sundari Keilman een sobere reactie op de gegeven kennis in Atma.

Atma is een spirituele reis door het duizenden jaren oude Mahabharata. Het oud-indiase heldendicht beslaat duizenden pagina’s en is één van de belangrijkste geschriften uit het hindoeïsme. Voor de meeste mensen staat deze culturele hoeksteen van India voor onze eigen innerlijke strijd.

Atma kleurt God blauw

Door de loungemuziek en de enscenering, bevind ik me in een sprookjeswereld. Op een verhoging rechtsachter staat een danser vol in een spot. De bruinoranje Indiase broek steekt mooi af tegen zijn blauwgeschminkte huidskleur. Mysterieuze rook omhult de danser. Hij is ‘Krishna’, de god van liefde en kracht.

Een ongekleurde danser met enkel een zwarte broek aan, vergezelt ‘Krishna’. Al dansend kijkt hij voortdurend naar de god. De man springt, valt en staat, waardoor ik het idee heb dat de danser in een innerlijke strijd is verwikkeld. Waarover weet ik niet. ‘Krishna’ antwoordt met langzame tred. Zo staat hij met gebogen knieën en houdt hij een fluit vast, een typische beweging van de populaire God.

Pas aan het einde van de dans gaat de man tevreden en langzaam op zijn rug liggen. Hij heeft antwoorden gevonden op zijn vragen aan god. Ik besef me dat ik zelf ook een innerlijke reis moet maken om antwoorden te vinden op mijn levensvragen.

Foto Karen Scheffers, Samadhi Dance Company

Sundari Keilman antwoordt in soberheid

Gopika is van een ander kaliber. De sprookjeswereld heeft plaatsgemaakt voor soberheid. Danseressen dragen zwarte, witte en crèmegekleurde opbollende rokjes. Als enkele danseressen voorover bewegen, schokken ze als poppen na.

Sundari Keilman reageert met Gopika op Atma. Dit doet ze vanuit haar eigen beleving van de huidige maatschappij. Bij mij roept de dansvoorstelling vraagtekens op. Waar staan de schokkerige bewegingen voor? Waarom trekken de danseressen aan een imaginair koord, rennen ze, steken ze zichzelf neer en vallen ze op de vloer?

Pas thuis bedenk ik me dat dit een abstracte uitbeelding is van het geworstel van een vrouw over haarzelf. Waarover is me onduidelijk. Ik heb ook keuzes gemaakt waar ik achteraf niet blij mee ben, maar is dat geen menselijk probleem?

2FOLD – Atma/Gopika schittert in abstractie

Atma is een spirituele vertaling van een deel van het omvangrijke Mahabharata. Ik bevond me in een sprookjeswereld uit het oude India. Actuele thema’s als hoe we moeten leven, worden in Atma aangeraakt. In Gopika wordt de kijker uitgedaagd om zelf na te denken over de autobiografische dansvoorstelling van Sundari Keilman. Deze moderne dansvoorstelling toont ook aan dat de choreografe van Samadhi Dance Company van meerdere markten thuis is.

Het is nog onbekend wanneer de volgende dansvoorstellingen van 2Fold Atma/ Gopika zijn. Ga voor meer informatie naar de website van Samadhi Dance Company.