Home » Reportage

Wie zijn de Hip Hop Kingz?

Hip Hop Kingz 2014 vond plaats op 9 maart 2014.Het gebeurt maar een paar keer per jaar dat alle hiphop dansers van Nederland afreizen naar één specifieke locatie. Hip Hop Kingz is binnen een paar jaar lid geworden van dit exclusieve clubje evenementen, georganiseerd door de kleine hiphop powerhouse Anthony Benjamin. Het evenement vond op 9 maart 2014 plaats in de Thalia van Rotterdam. Op het podium streden crews en dansers de hele dag tegen elkaar voor een beker ter grootte van Anthony zelf.

Passie voor het vak

Organisator Anthony Benjamin heeft al een aardig CV opgebouwd, zo stond hij in de finale van So You Think You Can Dance en Holland’s Got Talent. Een hiphop evenement organiseren is echter heel wat anders dan zelf dansen. Maar dankzij zijn passie voor de dansstijl en misschien de nodige bekendheid spendeert voornamelijk jong, maar ook wat oud, met prachtig weer de hele dag in een zaal. In het begin van de middag is het zelfs zo druk dat een tijdje niemand meer binnengelaten wordt. Anthony springt heen en weer om te zorgen dat alles goed verloopt, al lijkt niemand het erg te vinden om wat langer buiten in de zon te zitten.

Kwalitatieve hiphop

Bij binnenkomst zegt Anthony nog tegen me dat alles erg hectisch verloopt, maar volgens mij is dat bescheidenheid. De zaal zit vol, maar er is nog genoeg ruimte om je voort te bewegen of even een freestyle te doen als opwarmertje. De lounge-plekken worden bezet door alle dansgroepen die vandaag gaan optreden. De sterke geur van deodorant doet mij besluiten daar maar een beetje uit de buurt te blijven.

Dankzij de passie van Anthony Benjamin liep het evenement vloeiend.De kwaliteit van een hiphop dansevenement is vaak terug te zien in de jury. En in die stoelen zitten vandaag niet de minste: Kenzo Alvares van The Kulture Kids, wonderkind Kevin ‘Paradox’ Boelen, popping grootheid Lloyd Marengo, de bekende Franse battler Majid en dancehall expert Marthe van Geel. De jury speelt bij Hip Hop Kingz een actieve rol, want na elk groepsoptreden in de volwassenen competitie geeft een jurylid commentaar. En dat was niet altijd even mals.

Wijze woorden

Want de energie en de wil om te winnen is bij alle teams zeker aanwezig, maar als je tien optredens achter elkaar bekijkt, begint het allemaal een beetje op elkaar te lijken. Jurylid Lloyd Marengo zei er wat van: “Jullie willen allemaal winnen toch? Zorg dan dat je opvalt! Jullie gebruiken allemaal dezelfde nummers en spelen die maar heel kort af. Kies gewoon één nummer en laat die helemaal afspelen.” Het commentaar werd gevolgd door een luid applaus. Teams kiezen vaak zo’n drie tot vijf nummers om op te dansen in een span van ongeveer drie minuten. Hierdoor wisselt de muziek soms zo snel dat je er nooit echt in kan komen.

Maar de feedback van de jury die voor mij het belangrijkst was, kwam van de jonge Kevin Boelen. Een team had zich net op het podium staan uitsloven met vooral één kenmerk: truckjes. De salto’s, lifts en flips vlogen je om de oren. En dit is altijd een discussiepunt in de (hiphop) danswereld. In hoeverre is acrobatiek dansen? “Jullie trucks zijn tof, maar het waren er wel heel veel. Iets wat een optreden voor mij goed maakt is als je me mee krijgt. Je krijgt me mee door iets herkenbaars te doen. Iets waardoor ik ook wil gaan dansen. Als jullie de hele tijd trucks doen, kan ik jullie niet meer volgen en verlies je mij”, aldus Boelen.

Winnaars Hip Hop Kingz 2014

De tweede editie van Hip Hop Kingz was een regelrecht succes.Teams streden niet alleen om een prijzenbeker, maar ook om een heleboel geld. De crew die door de jury wordt uitgeroepen tot winnaar ontvangt 1.000 euro. De winnaar van de individuele battles krijgt 150 euro. De battles onder de zestien jaar werd gewonnen door de van Everybody Dance Now bekende Luciano (Lil’ Blade). Maar het hoogtepunt van de avond werd verzorgd door de dames van TOCSICK: groepswinnaar van de professionele categorie. Hun optreden was zo krachtig, muzikaal en gepassioneerd dat jurylid Lloyd Marengo een van de dames het liefst wou zoenen. Het optreden van TOCKSICK en die van alle andere winnaars zijn terug te vinden op het YouTube-kanaal van Hip Hop Kingz.

Als een evenement in zijn tweede jaar al 1.400 mensen trekt, dan doe je iets goed. Het evenement van Anthony Benjamin heeft zeker zijn bestaansrecht bewezen. Ik ben zeer nieuwsgierig hoeveel groter dit evenement nog gaat worden in de aankomende jaren. Volgend jaar gaat het in ieder geval plaatsvinden op een grotere locatie en Dans Magazine is er dan natuurlijk ook weer bij.

 

Door Thomas Hissink Muller