Home » Reportage

Wie hebben een beter uithoudingsvermogen? Dansers of atleten?

Wie raken er sneller vermoeid, balletdansers of voetballers? Een wetenschappelijke studie, gepubliceerd in de American Journal of SportsMedicine, heeft dat getest door het uithoudingsvermogen van de deelnemers, zowel dansers als voetballers, te testen. Wat denk jij dat de uitslag is?

Springen en touwtje springen

Veertig ballerina’s en veertig voetballers begonnen aan de test door vanaf een hoog platform van twee benen op één been te springen. Vervolgens werden ze door de onderzoekers afgemat, door intensief te touwtjespringen. Nadat ze dit gedaan hadden, moesten ze de sprong opnieuw uitvoeren. De onderzoekers maten hoever de deelnemers door hun knieën zakten bij de landing. Dit werd vergeleken met de sprong toen de deelnemers nog niet moe waren. Op die manier werd gemeten hoe erg de dansers en voetballers waren uitgeput.

Uitslag

Uit het onderzoek is gebleken dat het voor de balletdansers significant langer duurt voor ze vermoeid zijn dan bij voetballers. Uit dit onderzoek kan de conclusie getrokken worden dat dansers dus een beter uithoudingsvermogen hebben dan atleten. De onderzoekers denken dat dit komt doordat dansers erg getraind zijn in hun landingstechniek en hierop oefenen vanaf hun jeugd. Toch kost het enorm veel uithoudingsvermogen om als voetballer een wedstrijd te spelen, het is dus indrukwekkend dat dansers dit nog beter kunnen. Ballet staat op één nul voorsprong!

Meer lezen over dans?

Wil je 6x per jaar het Dans Magazine thuis ontvangen? Aarzel niet, en neem vandaag nog een abonnement.