Home » Reportage
So You Think You Can Dance 2015

Uitslag eerste liveshow So You Think You Can Dance 2015 heftig

Zondag 29 maart was het dan eindelijk zo ver: de eerste liveshow van So You Think You Can Dance 2015! Ruim 282.000 mensen in Nederland en België keken mee naar een wervelende show op RTL 5. Sexy hiphop, intieme moderne dans, swingende jive en nog veel meer. Dat alles werd gepresenteerd door de getalenteerde dansers van SYTYCD. Helaas moesten er dit jaar niet twee, maar drie kandidaten het veld ruimen en dat gaf een heftige twist aan de avond. Hoe er gepresteerd werd, wat de jury vond en wat de uitslag was, lees je hier!

Vernieuwingen bij liveshows SYTYCD 2015

Dit jaar slaat So You Think You Can Dance een andere weg in dan voorgaande jaren. Allereerst worden de liveshows gehouden in het Vlaamse Lint in plaat van in Aalsmeer. Veel merken de kijkers thuis daar niet van. Het decor is bijna identiek aan voorgaande jaren en met de terugkomst van Ann Lemmens, na haar zwangerschapsverlof, is het vertrouwde plaatje compleet. 

De opzet van de liveshow is daarentegen totaal anders. Normaal komt in de eerste liveshow de gehele top achttien aan bod, maar omdat er dit jaar twintig deelnemers de liveshow ingaan, zien we slechts de helft van de kandidaten. De andere helft zien we volgende week schitteren. Dit zorgt ervoor dat er maar liefst drie (!) kandidaten afvallen vanavond. Of dat twee heren en een dame worden of andersom wordt bepaald door de stemmen van publiek. De spanning is te snijden.

Gelukkig zien we de top twintig dansers wel gezamenlijk in een groepschoreografie van huischoreograaf Roy Julen. Een spetterende opening waarin, net zoals bij de Bootcamp, Ierse dans met Urban is gecombineerd.

Choreografie van Roy Julen

Dansers Morgane en Adil

Danssers Morgane en Adil bijten het spits af met een moeilijke hiphopchoreografie van Vincent Vianen. De jury heeft er alleen maar lovende woorden voor en wijst vooral op de technische moeilijkheid van de dans. Helaas is dit voor het stemmende publiek niet genoeg en moeten Morgane en Adil zich later in de show opnieuw bewijzen in een Dance For Your Life.

Choreografie van Vincent Vianen

Dansers Dane en Nadine

Als tweede zijn dansers Dane en Nadine aan de beurt. Zij krijgen van choreografen Koen en Roemjana de jive. Nadine, die er prachtig uitziet in haar paarse jurk, heeft volgens de jury de techniek van de jive nog niet helemaal onder de knie. Toch weet ze, samen met Dane, het publiek in de zaal met zich mee te nemen door een enthousiaste performance die werd ontvangen met een daverend applaus. Het publiek thuis is echter niet onder de indruk. Ook Nadine en Dane moeten later nog een keer de dansvloer op wegens te weinig stemmen. 

Choreografie van Koen en Roemjana

Dansers Jorge en Sara

Daarna is het de beurt aan dansers Jorge en Sara, beide bijzonder excentrieke dansers die je niet zomaar vergeet. Deze combinatie was dan ook een match made in heaven voor choreograaf Laurent Flament. In een prachtig jazzduet lieten Jorge en Sara zien hoe sterk zij zijn op technisch gebied. Het plezier was van hun glimlachende gezichten af te lezen. Helaas moeten ook zij een Dance For Your Life doen. 

Choreografie van Laurent Flament

Dansers Malik en Julie

Dansers Malik en Julie krijgen een sensuele moderne choreografie van Isabelle Beernaert. De jongste deelneemster Julie had tijdens de repetities wat moeite met de intieme bewegingen, vertelde ze in het filmpje vooraf. Gelukkig weet ze zich daarover heen te zetten. De jury is enthousiast. De verrassing van de avond is Malik. De hiphop danser verbaast iedereen met zijn moderne dans, die hij op gevoelige wijze neerzet. Volgens jurylid Dan Karaty is dit waarom het programma SYTYCD gemaakt is: getalenteerde dansers uitdagen om uit hun comfortzone te komen en zich te bewijzen in een andere stijl. En met succes, want Malik en Julie mogen direct door naar de derde liveshow! 

Choreografie van Isabelle Beernaert

Dansers Fabio en Marrit

Als laatste zijn dansers Fabio en Marrit aan de beurt. In een sexy hiphop choreografie van Steeve Austin verleidt Marrit de Italiaanse ober Fabio. Daarmee weten ze beiden ook het publiek te verleiden om te stemmen, want ook zij mogen meteen door naar de derde liveshow!

Choreografie van Steeve Austin

Dance For Your Life

In de Dance For Your Life laten alle zes de dansers zich van hun beste kant zien onder luid applaus en gejoel van het publiek in Lint. Toch blijft So You Think You Can Dance een keiharde wedstrijd. Voor Sara, Nadine en Adil valt het doek. "Misschien wel de heftigste aflevering van So You Think You Can Dance ooit", benadrukt presentator Dennis Weening terecht. Drie dansers in een klap verliezen is een schok voor iedereen.

So You Think You Can Dance 2015

Met maar vijf koppels in de liveshow is de aflevering van So You Think You Can Dance wat mij betreft erg kort! Voor ik het wist waren we al toegekomen aan de uitslag. Het verbaast mij dat de afvallers geen afscheidsfilmpje kregen. Dat was in voorgaande jaren wel altijd het geval. Het programma leek zo nog korter en zonder een afsluiting. Misschien komt dit terug vanaf de derde liveshow? 

Meer weten over So You Think You Can Dance 2015 en informatie van achter de schermen? Lees dan het blog van danser Andrew Anthonia op dansmagazine.nl! 

Auteur: Amanda Simons

Meer inspiratie