Home » Reportage

The100Hands

Hun namen klinken als een spannende choreografie voor het alfabet: Jasper Džuki Jelen en Mojra Vogelnik Škerlj. Zij zijn de Sloveens/Nederlandse grondleggers van The100Hands uit Breda. Het dansgezelschap, dat in 2013 is opgericht, heeft een stevig Brabants fundament maar zoekt voortdurend deurtjes in de horizon. Met succes: van de gemiddeld tachtig voorstellingen per jaar spelen ze ruim de helft buiten Nederland. Zo doen ze letterlijk recht aan een terugkerend woord in hun werk: grensonderzoek. The100Hands scheppen een ongedwongen, theatrale ruimte waarin ze het publiek – veelal jong, maar ook ouder – tot interactief spel verleiden. Dat levert voorzetselplezier op: bezoekers bewegen zich om, tussen, achter, boven of naast de spelers. Het belangrijkste voorzetsel? Met, in al haar inclusiviteit.

In de fysieke, acrobatische en beeldende voorstelling Out of the Box ontmoet een groep mensen elkaar in een beperkte ruimte - een levensgrote box waar je van alle kanten in kunt kijken. Waar één persoon hard werkt om in de box te komen, wil een ander alle binnenruimte voor zichzelf, terwijl een volgende zich juist van alle grenzen probeert te ontdoen. Als publiek wordt  je op ongedwongen wijze betrokken bij de voorstelling, die zowel in-, als ’out of the box' plaatsvindt.

Zou je iemand die de box in wil helpen, tegenhouden of kijk je alleen maar toe? In een aaneenschakeling van atletische dans, beeldende verstilling en acrobatische vondsten ontvouwt zich de zo menselijke impuls om ons vrij te vechten, alsmede de behoefte aan samenhorigheid. Out of the Box is een lichtvoetige reflectie op tijden van aanpassing en afstand houden, maar bovenal een ode aan de creativiteit die je kunt vinden binnen beperking.

De levensgrote box duikt op bij allerlei verrassende locaties maar op zondag 21 februari ook dichtbij huis: Je beleeft Out of the Box dan bij CC Amstel. Kom je ook?

Theaterkrant ‘Keuze van de Criticus’:

“Opvallend in de choreografie van Jasper Džuki Jelen en Mojra Vogelnik Škerlj zijn de ogen van de dansers. Ze verleiden, glimlachen en prikkelen en geven zo een extra-dramatische kracht… Het zijn en blijven mensen die contact zoeken met elkaar, met het publiek, de kinderen, de volwassenen, en dat lukt heel organisch in deze intieme setting. Ontroerend, warm en krachtig.” 
(21 februari ’23)

 

Tickets & info voorstelling CC Amstel