Home » Reportage
Spagaat dans

Spagaat leren: 5 tips om veilig te stretchen

Als danser is het heel erg handig om de spagaat te kunnen. Wanneer je flexibel bent dan kun je je bewegingen namelijk nog mooier en gemakkelijker uitvoeren. Hier geven wij je 5 tips.  

Warm je goed op

Je kunt niet zomaar in de spagaat gaan. Het is belangrijk om je vooraf goed op te warmen, zodat je spieren klaar zijn om te stretchen. Je kunt thuis bijvoorbeeld een aantal minuten touwtje springen of een snelle cardio workout doen. Een belangrijke disclaimer: luister goed naar je lichaam tijdens het stretchen en ga niet over je grenzen heen. Wanneer je het maximum hebt bereikt, push dan niet verder. Zo voorkom je blessures.

Bereid je hamstrings voor

Je hamstrings zijn de spieren aan de achterkant van je benen. Hoe flexibeler je spieren daar zijn, hoe gemakkelijker je je been omhoog kunt liften en hoe beter je uiteindelijk in een spagaat kan komen. Ga in een wijde tweede positie staan met je voeten recht naar voren. Pak je rechterbeen vast  (terwijl je benen nog wel allebei op de grond staan) en tik je knie aan met je neus, je benen zijn gestrekt, houd dit vijf seconden vol. Je kunt ook een keer diep in- en uitademen. Doe dit ook bij je linkerbeen en herhaal alles vijf keer.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Stretch je hamstrings nog dieper

Nadat je je hamstrings hebt opgewarmd kun je nog dieper in de stretch gaan. Ga op de grond zitten met je rug recht en je benen recht voor je uit gestrekt. Flex je voeten. Pak met je handen je voeten vast en buig je helemaal voorover je benen. Probeer met je neus je knieën aan te raken, of ga in ieder geval zo ver als je kan. Houdt dit zo’n tien seconden vol en herhaal het drie keer.

Oefen de ‘omgekeerde spagaat’

Deze volgende stap gaat al meer in de richting van je spagaat. Ga op je rug liggen, met je beide benen gestrekt. Til je rechterbeen op en trek hem voorzichtig en langzaam naar je buik toe. Zorg ervoor dat allebei je benen gestrekt blijven. Het been dat je niet tilt moet plat op de grond blijven liggen. Houd dit ongeveer vijftien seconden vol en wissel vervolgens van been. Je kunt eventueel ook een weerstandsband gebruiken om je been naar je toe te trekken.

Oefen de spagaat

Als je goed is ben je nu klaar voor de spagaat! Ga op je knieën zitten, zet één voet voor je op de grond. Schuif je ene been naar voren, het andere naar achteren. Ga zo ver als je kan en niet verder. Natuurlijk voel je de stretch maar het mag geen pijn doen. Gebruik je beiden handen om jezelf boven de grond te houden.

Heb je moeite om in deze positie te blijven? Leg dan een aantal kussens onder je neer, zodat de spieren zich beter kunnen ontspannen tijdens het stretchen. Als je elke dag blijft oefenen, merk je dat je na een aantal dagen of weken een kussen kan weghalen. Blijf herhalen, totdat je alle kussens weg kunt halen.

Consistentie en discipline

Wanneer je van dagelijks stretchen een gewoonte maakt, dan zul je het snelste resultaten ervaren. Zorg voor consistentie en discipline, ook wanneer je er geen zin in hebt.

 

Meer inspiratie