Home » Reportage
dansfilms, point taken, interdisciplinair, hiphop, breakdance, wilco bello, marco gerris

Point Taken – De vier interdisciplinaire dansfilms van 2010

Met Diamond Dancers, Hyperscape, Memory Lane en Val ging het interdisciplinaire dansfilmproject Point Taken in 2010 van start. Vier of vijf teams van Nederlandse filmmakers en choreograferen presenteerden elk een korte dansfilm op filmfestival Cinedans, waarna deze werden getoond op NTR. Vandaag de dag is dit project niet actief meer, maar kunnen we wél nog genieten van deze korte dansfilms.

Het doel van Point Taken was om de Nederlandse dansfilm een impuls te geven. Binnen het project werkten een choreograaf en filmmaker samen aan een filmplan, om een optimale samenwerking tussen de twee kunstdisciplines te bewerkstelligen. Het project bood zowel dansers als filmmakers nieuwe inzichten en zette hen nationaal en internationaal sterker op de kaart.

De interdisciplinaire dansfilms van 2010

Diamond Dancers

Een grote groep line dancers gaat met een witte touringcar naar Amsterdam om een flashmob te doen op de Dam. Vaak wordt zo’n verassingsoptreden uitgevoerd door jongeren, maar nu zijn het de ouderen die zichzelf met veel plezier aan de omstanders laten zien.

Makers : Nicole Beutler, Quirine Racké en Helena Muskens

Tijdsduur: 9 minuten

Making of: https://vimeo.com/89169735

 

Hyperscape

Martial arts in een gevangenisfilm. Over de kracht van ontwijken en de schoonheid van meegeven. En soms een flinke trap. Een ‘fight choreography’ voor trickers, breakers en freerunners. Met hun ‘moves made for movies’ gaan ze tot het uiterste om de ontketende danser Marco Gerris te stoppen in zijn ‘run-to-freedom’.

Makers: Wilco Bello en Marco Gerris

Tijdsduur: 8 minuten en 50 seconden

Making of: https://vimeo.com/87913182

 

Memory Lane

Een echtpaar, in de herfst van het leven, kijkt via foto’s terug op zijn lange geschiedenis. Hierin hebben ze elkaar, letterlijk en figuurlijk, alle hoeken van de kamer laten zien.

Makers: Joost Vrouenraets, Paul de Nooijer en Menno de Nooijer

Tijdsduur: 9 minuten

Making of: https://vimeo.com/89208627

 

Val

In het weidse landschap van de kale polder valt een man uit de lucht. Hij ontdekt de wisseling van de seizoenen, de confrontatie met de massa en de verhoudingen tussen ‘ons’ en de ‘vreemde’. Even is er een gezamenlijke ademtocht, maar uiteindelijk blijft de man alleen achter.

Makers: Boukje Schweigman en Joris Hoebe

Tijdsduur: 9 minuten en 30 seconden

Making of: https://vimeo.com/89149231

 

Point Taken was een interdisciplinair dansfilmproject op initiatief van het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten in samenwerking met NTR en Cinedans. Het project ging in 2010 van start, waarna de laatste film op Cinedans werd vertoond in 2016.

 

Meer inspiratie