Home » Reportage
dans, ouders, invloed, tips, hulp

Ouderlijke invloed in dans: positief of negatief?

"Dansers die niet voldoende steun van hun ouders krijgen, kunnen worstelen met onzekerheid", zegt Dr. Linda Hamilton, voormalig danser bij New York City Ballet en klinisch psycholoog gespecialiseerd in podiumkunsten. "Terwijl de dansers wiens ouders té betrokken zijn, kunnen barsten onder de druk." Of je ouders nu geen ondersteuning bieden in het najagen van je dansdroom, of wanneer ze juist zo betrokken zijn dat het verstikkend werkt: je zult een manier moeten vinden om hiermee om te gaan. De volgende tips kunnen je daarbij helpen.

Praat met je dansdocent

Ga in gesprek met een dansdocent die je vertrouwt en wees eerlijk over de problemen waar je mee kampt. Deze dansdocent kan je namelijk de begeleiding bieden die jij op dat moment nodig hebt en thuis mogelijk niet ontvangt. Zo kan hij/zij je helpen om inzicht te krijgen in de mogelijkheden van dans als vervolgstudie of om te kijken naar mogelijke beurzen of financiëringsopties. Staan je ouders juist aan de andere kant van het spectrum en word je gek van hun constante aanwezigheid? Ook hierbij kan een dansdocent je helpen, door bijvoorbeeld met je ouders in gesprek te gaan of door hen ‘vervangende’ taken te geven tijdens de jaarlijkse dansvoorstellingen zodat jij wat ademruimte hebt!

Wees open en eerlijk naar je ouders toe

Er is een kans dat je ouders zich niet eens realiseren dat hun gedrag of houding naar dans toe je dwars zit. "De meeste ouders willen het beste voor hun kind, maar ze hebben misschien een duwtje in een bepaalde richting nodig", zegt Dr. Hamilton tegen?. Hiermee bedoelt ze dat een open dialoog dat duwtje in de juiste richting kan bewerkstelligen. Of je nou wilt dat je ouders meer interesse tonen in je danstraining, of dat ze juist iets terugschakelen in de betrokkenheid zodat je zelfstandiger beslissingen kan nemen: door het ze op een positieve manier duidelijk te maken, kunnen ze hier ook daadwerkelijk wat aan doen. Je geeft ze een richting. Ben je bang dat een eerlijk gesprek uitmondt in een pijnlijke confrontatie? Ga het gesprek dan aan met je vertrouwde dansdocent erbij. Zo is er een soort bemiddelaar die het gesprek in goede banen kan leiden.

Stel alles in perspectief

Door te begrijpen vanuit welk perspectief je ouders bepaalde keuzes maken, kun je jouw standpunten beter verantwoorden. Als je ouders bijvoorbeeld denken dat danslessen tijdsverspilling zijn in vergelijking met theoretische lessen, kun je proberen de voordelen op een rijtje te zetten. "Dans bouwt probleemoplossend vermogen en een sterke werkethiek op”, beaamt Dr. Hamilton. "Daarbij wordt het geassocieerd met betere cijfers op school." Of als je ouders zich zorgen maken dat een carrière in dans te onzeker is, kun je bijvoorbeeld aangeven dat dansers op een dansacademie vandaag de dag veel breder opgeleid worden dan alleen dansen. Zij leren creatief ondernemen, creëren, communicatie, een stukje persoonlijke marketing en krijgen daarbij een theoretische onderbouwing in fysiologie en/of didactiek. Hierdoor worden de werkmogelijkheden aanzienlijk verbreedt.

Biedt extra informatie en ondersteuning waar nodig

Een gebrek aan ondersteuning van je ouders kan ook voortkomen uit een tekort aan kennis over de kunstvorm. Is dit het geval? Bedenk dan leuke manieren om je ouders meer kennis te laten maken met dans. Neem ze bijvoorbeeld mee naar een dansvoorstelling, kijk samen een dansdocumentaire of vertel regelmatig over wat je allemaal meemaakt in de danswereld. Ligt het probleem bij het financiële plaatje van een dansopleiding? Ga dan op zoek naar mogelijkheden om je ouders hierin te ondersteunen, om zo een deel van de last te verlichten. Misschien een leuke bijbaan in dat koffiebarretje? Kortom: het zal wat moeite kosten om je ouders aan ‘jouw kant’ te krijgen, maar  vergt daarvoor ook vanuit jou een zekere inzet.

Ouders hebben ook gevoelens

Wees subtiel als je wilt dat je ouder(s) wat meer afstand nemen. Vaak ontstaat ‘overbetrokkenheid’ omdat ouders zich zorgen om je maken. Ze willen je zo goed mogelijk begeleiden, maar in plaats daarvan kan dit bij jou juist de drang naar meer zelfstandigheid vergroten. Overbetrokkenheid kan ook ontstaan doordat een ouder voldoening haalt uit de door jou behaalde successen, mogelijk door een eigen vervlogen droom om danser(es) te worden. Door te vertellen dat je meer afstand wilt, kun je makkelijk de gevoelens van je ouders kwetsen. Zij hebben immers zo veel tijd, aandacht en geld in jouw dansdroom gestopt! Probeer dan ook, wanneer je de situatie bespreekt, te beginnen met wat je waardeert, aldus dr. Hamilton. "Zeg bijvoorbeeld iets als: Het is zo fijn dat je me zo goed steunt, ik was niet geweest waar ik nu ben zonder jou.’’ Om vervolgens over te schakelen naar wat je nodig hebt: ruimte.

Positieve en stimulerende omgeving

Jaag je dromen na, ook als er obstakels zijn! Ga op zoek naar een manier waarop jij open kunt spreken over je dans- en toekomstdromen en werk zo aan een positieve en stimulerende omgeving. Zodat jij je weer kunt focussen op waar het allemaal op draait: dans!

Meer inspiratie