Home » Reportage
donkere dagen ballet hiphop voorstellingen kerst

De mooiste dansvoorstellingen voor de donkere dagen

Het wordt steeds sneller donker, maar deze dansvoorstellingen brengen wat licht in de duisternis. Dans Magazine koos zes van de mooiste dansvoorstellingen die je zeker niet mag missen tijdens de winter.

De Donkere Dagen – Lonneke van Leth Dans

De Donkere Dagen: Deel 1 Het Donker gaat over de jonge Daan, die gaat logeren bij zijn opa. Die vertelt hem spannende verhalen in bed. Maar zodra het licht uitgaat, wordt Daan bang. Dan besluit de jongen om in de oude kast van zijn opa te kijken. Daar vindt hij allemaal voorwerpen die zijn fantasie prikkelen en leert Daan hoe hij zijn angst voor het donker kan overwinnen.

De voorstelling is in samenwerking gemaakt met het Residentie Orkest. Deel 1 Het Donker hoort bij de traditie die Lonneke van Leth in het leven heeft geroepen. Elk jaar maakt zij, samen met het orkest, een voorstelling over de donkere dagen.

De Donkere Dagen: Deel 1 Het Donker is te zien op 24 november in Theater aan het Spui in Den Haag.

A Christmas Carol – De Dutch Don’t Dance Division

Na het succes van Alice in Winter Wonderland zet DeDDDD  de traditie voort met het maken van balletten op klassieke verhalen. Het ballet A Christmas Carol, naar de gelijknamige novelle van Charles Dickens, gaat over Ebenezer Scrooge, die in een nacht bezocht wordt door drie geesten: de geest van het verleden, de geest van het heden en de geest van de toekomst. Daar verandert Scrooge langzaam van een zelfzuchtig persoon naar een liefdevolle man.

Ruim tachtig dansers en zangers van uiteenlopende leeftijden vertellen samen met de dansers van DeDDDD het verhaal van A Christmas Carol.

A Christmas Carol is te zien van 25 t/m 29 december in Zuiderstrandtheater in Den Haag.

Notenkraker & Muizenkoning – Het Nationale Ballet

Voor de feestdagen brengt het Nationale Ballet de klassieker Notenkraker & Muizenkoning terug naar het theater. De jonge Clara viert met haar familie Sinterklaas en krijgt een notenkrakerpop. Die avond droomt ze dat haar pop tot leven komt. Samen gaan ze op reis in de fantasiewereld van Clara.

Notenkraker & Muizenkoning werd al eerder gedanst door Het Nationale Ballet. Volgens Theaterencyclopedie danste het gezelschap de voorstelling al in 1996 en in 2015. In 1961 werd het verhaal gedanst onder de naam Notenkraker en in 2012 werd de pas de deux uit de voorstelling gedanst.

Notenkraker & Muizenkoning is te zien van 14 december tot 1 januari 2020 in Nationale Opera & Ballet in Amsterdam.

Between Us – The Ruggeds

De tweede theatervoorstelling van The Ruggeds is Between Us. Die voorstelling gaat over familie en wat hun band als dansgroep zo bijzonder maakt. Met een mix van acrobatiek, humor en dans belooft het een mooie voorstelling te worden.

Na het succes van hun eerste show, Adrenaline, toerde de hiphop crew de hele wereld over om hun talenten te laten zien. Nu zijn ze terug met een nieuwe show.

Between Us is te zien van 22 november tot 13 december in verschillende theaters in Nederland.

Flirt with Reality – Another Kind of Blue

Een mix tussen moderne dans en technologie, dat is Flirt With Reality. Sinds november is het stuk weer in Nederland te zien. Another Kind of Blue is een gezelschap dat bekend staat om de spectaculaire en creatieve manier waarop de dansers omgaan met technologie. Zo is een onderdeel van de voorstelling, dat uit vijf choreografieën bestaat, een dans met drones. De stichting is van David Middendorp, zelfstandig choreograaf en decorontwerper voor moderne voorstellingen.

Flirt With Reality is te zien van 23 november tot 31 januari 2020 in verschillende theaters in Nederland.

KIEM – Conny Janssen Danst

Gouden Zwaan-winnares Conny Janssen maakte een voorstelling over het leven. Over een nieuwe horizon verkennen en op zoek te gaan naar wat er nog meer is. Inspiratie voor de voorstelling was haar vorige voorstelling, BROOS. Hier ging ze op zoek naar het kwetsbare in het leven, ouderdom en jeugd. Om een tegenkleur te geven aan BROOS, maakte Janssen haar nieuwe voorstelling KIEM.

KIEM is te zien van 22 november tot 15 maart 2020 in verschillende theaters in Nederland.

Meer inspiratie