Home » Reportage
Foto: Albeda Dans College

Dansopleidingen van Albeda College 2016-2017

Droom je van een plek in de spotlight en voel je je thuis op het podium? Of geef je liever les en wil je anderen leren om te dansen? Door een van onze opleidingen te volgen aan het albeda College in Rotterdam, kun je van dans je beroep maken! 

Albeda Dans College – Niveau 4

Hoe ziet de opleiding er uit?

Het Albeda Dans College is een vierjarige mbo-opleiding, die talenten opleidt tot professionele allround dansers voor het commerciële werkveld. ‘Allround’ wil aan de ene kant zeggen dat je wordt geschoold in diverse dansstijlen. Aan de andere kant betekent dit dat je zowel aan de slag kunt gaan als uitvoerend danser en als kwalitatieve lesgever. Je krijgt les en wordt begeleid door docenten die afgestudeerd zijn als dansdocent en/of afkomstig uit het werkveld. Naast de vaste lessen krijg je ook workshops van gastdocenten uit binnen- en buitenland.

Hoe zit het met stages?

De BPV (beroepspraktijkvorm oftewel stage) vormt een belangrijk onderdeel van je opleiding en wordt geregeld door het impresariaat Roots & Routes. Tijdens stages maak je kennis met het beroep van allround danser. Je doet mee aan optredens, geeft workshops en lessenreeksen aan groepen en gaat ook aan de slag met het maken en uitvoeren van producties.

Hoe ziet het werkveld er uit?

Als afgestudeerd danser kun je optreden met artiesten, in videoclips, voor televisieprogramma’s, voor evenementen, op beurzen voor bedrijfspresentaties, in diner shows, theaterproducties en dansmode- shows. Ook kun je dansworkshops geven en lessenreeksen organiseren, dansvoorstellingen organiseren, coördineren en uitvoeren en entertainment verzorgen.

Waar kunnen we jullie afgestudeerden zien optreden?

Bijvoorbeeld op tv in programma’s zoals Dance Dance Dance, The Voice of Holland en de Dino show. Bij artiesten als Beyoncé, Afrojack, Eva Simons, Ladies of Soul en De Toppers. Zowel in het binnen- als buitenland voor dansmodeshows van merken zoals Asics, Nike, O’Neill en Jack& Jones.
 Maar je kunt ze ook regelmatig in het theater zien, waaronder in de producties: Hans Klok House of Horror show, 100% Selfmade (Maastheater), Lloyd Marengo’s Loud, Blaze the Show, Villa Thalia Dinershows, Cirque Stiletto met Karin Bloemen en voorstellingen van Isabelle Beerneart. Alumni spelen ook in musicals zoals Flashdance, Sky en The Bodyguard. Tot slot kun je hen ook vinden in verschillende pretparken als De Efteling, Walibi World, Duinrell & Disneyland Parijs.

Meebewegen met de spotlight

In 2015 vierde het Albeda Dans College haar 10-jarig jubileum. Er kwam een feest en er werd een glossy magazine uitgegeven. Het jubileum was een mooi moment om de balans op te maken.
Om ook de volgende tien jaar goed aan de weg te timmeren moeten we meebewegen met de spotlight. Zo blijft de opleiding vier jaar (terwijl de meeste mbo-dansopleidingen naar drie jaar zijn gegaan) en is het lesgevende component sterker in de opleiding ingezet. Daarnaast heeft het Albeda College de markt gevolgd en gezien dat er een bepaalde behoefte is ontstaan. Hierop is besloten om de nieuwe opleiding ‘Dansinstructeur’ op te starten. 

Opleiding Dansinstructeur– Niveau 3

Wat doet een dansinstructeur?

Een professionele dansinstructeur verzorgt zelfstandig dansactiviteiten, in de breedste zin van het woord, voor allerlei doelgroepen. Hij/zij kan organisatorische werkzaamheden verrichten binnen dansinstelling zoals bijvoorbeeld het ontvangen van deelnemers, frontoffice werkzaamheden, zorgdragen voor materiaal en de accommodatie. Een dansinstructeur kan ook dansevenementen of wedstrijden organiseren.

Wat moet je kunnen?

Een dansinstructeur is allround opgeleid om een inspirerend voorbeeld te kunnen zijn voor de verschillende doelgroepen en zelf choreografieën te kunnen maken. Verder heeft een dansinstructeur kennis van het menselijk lichaam, kan dans inzetten als middel voor een gezonde leefstijl en heeft kennis van blessurepreventie.

Hoe ziet het werkveld er uit?

De dansinstructeur kan bijvoorbeeld gaan werken in dansscholen & sportscholen.
Degene zou ook terecht kunnen binnen educatieve projecten voor het onderwijs, gemeentelijke projecten en diensten, kunstzinnige en culturele centra en bij BSO’s. Maar een dansinstructeur zou ook goed passen bij commerciële evenementenorganisaties en binnen animatieteams van recreatieve organisaties, zoals vakantieparken. 

------------

Contactinformatie:

Albeda Dans College
Rosestraat 1101
3071 AL Rotterdam
t: 010-2901219
e: dans@albeda.nl
w: www.albedadanscollege.nl

Opleiding Dansinstructeur

t: 010-2901219
e: dansinstructeur@albeda.nl
w: www.albeda.nl