Home » Reportage
Danshulp: Hoe doe je de perfecte pirouette? Deel 2

Danshulp: Hoe doe je de perfecte pirouette? Deel 2

Het is mogelijk een van de moeilijkste dansbeweging en in elke dansstijl komt het weer terug: het draaien. Voor alle dansers die vastlopen met hun pirouettes, de basis voor de meeste draaien, worden de belangrijkste punten voor een goede pirouette herhaald. Het is een kwestie van oefenen, want dansperfectie komt enkel door oefening.

In het vorige artikel van Danshulp leerde je alles over de preparatie van de pirouette. Het moment dat je vanuit een plié de kracht verzamelt om op te komen in relevé positie. Veel dansers vergeten soms dat de pirouette hier al begint. Als de preparatie niet krachtig genoeg is, is de kans groot dat je pirouette ook zal mislukken. Vervolgens leerde je verschillende tips en tricks voor een goede houding tijdens de pirouette. Heb je dit alles onder controle? Dan is het tijd om verder te gaan: tijd om te draaien.

Draaien en stoppen tijdens de pirouette

We beginnen waar we geëindigd waren in het vorige artikel van Danshulp. De oefening waarbij je haaks voor de spiegel je houding corrigeert, komt nu van pas. Begin bij de geoefende preparatie en ga naar relevé. Dit keer neem je het gewicht mee en draai je op je tenen. Geef niet een te harde zwaai aan je lichaam, je hoeft immers maar één keer rond te komen. Behoud een stevig frame tijdens de pirouette.

Je pirouette eindigt hetzelfde als je begon. Je remt door je voet in passé weer op de grond te zetten. Een pirouette eindigt gebruikelijk in plié. Je houdt de positie aan waar je de preparatie in begon. Om het draaien en remmen goed te oefenen, maak je eerst kwartdraaien. Breng je voet vanuit preparatie naar passé en draai een kwart. Zorg dat je vanuit hier weer terug in plié landt. Vervolgens herhaal je dit een paar keer, waardoor je na vier kwartdraaien rond bent gegaan.

SPOTTEN!

Als je ook tijdens de balletlessen oefent op pirouettes, hoor je nu vast de stem van je balletdocent door je hoofd heen galmen. Het kan best zijn dat je balletler(a)ar(es) elke les weer heel hard “Spot, spot!” over de muziek heen roept. Of anders wordt je er misschien wel elke dansles aan herinnert om tijdens het draaien steeds naar een vast punt, zoals het nooduitgang bord, te kijken.

balletleraren hameren zoveel op de spot, omdat die zorgt dat je rond komt. Daarnaast voorkom je dankzij goed spotten duizeligheid en wankelingen in de oefening. Door te spotten zorg je dat je focus op hetzelfde punt blijft. Je zoekt op ooghoogte een punt en probeert hier zo lang mogelijk naar kijken. Terwijl je lichaam draait, blijft je hoofd op dat punt gericht. Wanneer je nek niet verder kan draaien, draai je het hoofd rond om zo snel als je kan weer naar het focuspunt te kijken.

Het deel van de spot dat vele dansers vergeten, is het ritme. Je spot bepaald de rest van je pirouette, zo ook de muzikaliteit. Probeer ondertussen je spot natuurlijk over te laten komen. Maak gebruik van de natuurlijke spanning die op je nek komt te staan, en laat die twist vervolgens als een elastiekje los. Een goede oefening voor je spot, is om deze langzaam in de spiegel te doen. Kies als spot je eigen ogen en loop langzaam rondjes om je eigen as. Probeer jezelf zoveel mogelijk aan te kijken. Als dit goed gaat, kan je steeds sneller rondjes lopen en daarna bij een echte pirouette proberen. 

Meer, meer, meer pirouettes

Onthoudt dat niet het aantal draaien, maar de uitvoering telt. Probeer daarom niet vier pirouettes te draaien, als je weet dat je nog moeite hebt met drie pirouettes. Blijf dichtbij jezelf. Iedereen leert op zijn eigen tempo en begint op een andere leeftijd. Maar niemand is ooit te oud om een pirouette te leren! Oefening baart kunst en je zult vanzelf zien, dat als je dagelijks thuis een paar pirouettes draait, je met sprongen vooruit gaat.

Een oefening die goed helpt, is om iemand anders te vragen om je pirouette te filmen. Tijdens een pirouette kan je jezelf niet zien, waardoor je niet altijd weet wat er fout gaat. Kijk het filmpje in slow motion terug. Hierdoor zie je tot in de details wat er goed en fout gaat. Schrijf vervolgens op waar je aan moet werken. Zet voor de laatste puntjes op de I het filmpje op de computer. Hoe groter het beeld, hoe preciezer je kan kijken. 

Nu weet je alles wat je moet weten voor een pirouette. Nu is het en kwestie van oefenen en herhalen. Veel succes!

Meer inspiratie