Home » Reportage

4x De beste dansscènes in Oscar-genomineerde films van 2024

Met de 96e Academy Awards voor de deur op 10 maart, nemen we even de tijd om de meest prominente dansmomenten te erkennen in de films die dit jaar zijn genomineerd voor de Oscars, evenals de choreografen van die films. Wij zetten er 4 op een rijtje.

Erkenning voor choreografen

De Oscars en dansmakers hebben niet de makkelijkste relatie. Hoewel veel van de genomineerde films dans bevatten, is er geen prijs voor choreografie. Het afgelopen jaar heeft laten zien wat mogelijk de eerste tekenen van verandering zijn. Vorig jaar maart heeft de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, die de Academy Awards uitreikt, namelijk een nieuwe Productie- en Technologie-afdeling opgericht, waar choreografen die tot de Academy zijn toegelaten, zullen worden ondergebracht. (Dat aantal blijft echter erg klein - met de toevoeging van Fatima Robinson vorig jaar is het zelfs nog niet eens in de dubbele cijfers.) In 2025 zal de Academy een Oscar toevoegen voor casting, een ontwikkeling die een stapje in de juiste richting zou kunnen betekenen voor choreografen. En vanaf vorige maand erkent IMDb "choreograaf" als een primair beroep. Hopelijk zullen dansmakers binnenkort op het podium van het Dolby Theatre kunnen verschijnen om hun eigen gouden beeldje te ontvangen. Ondertussen zullen we hun werk hier erkennen.

1. Barbie, gechoreografeerd door Jennifer White

Robbie, gekleed in een zilveren pailletten jumpsuit, knipoogt naar de camera terwijl ze in haar handen klapt. Een koor van uitbundig geklede mede-"Barbie" actrices danst achter haar. In een interview zei regisseur Greta Gerwig dat ze hard heeft gevochten om de "I'm Just Ken" droomballet in Barbie te houden. "Ik dacht: 'Als mensen dat kunnen volgen in Singin' in the Rain, denk ik dat we wel goed zitten'", zou Gerwig naar verluidt hebben gezegd.

Gerwig heeft een goede dansgeschiedenis. Voor haar film Little Women uit 2019 wendde ze zich tot choreograaf Monica Bill Barnes. Voor Barbie bracht ze de in Londen gevestigde choreograaf en bewegingsregisseur Jennifer White, met assistent-choreograaf Lisa Welham. White, die een lange lijst heeft van film-, muziekvideo- en podiumcredits, slaat de perfecte balans tussen geestigheid en speelsheid in Barbie's droomballet en het eerdere nummer "Dance the Night".

Barbie is genomineerd voor acht Academy Awards, waaronder Beste Film, Beste Mannelijke Bijrol (Ryan Gosling) en Beste Vrouwelijke Bijrol (America Ferrera). Het is beschikbaar om te streamen op Max, en te huur of te koop op Amazon's Prime Video en Apple TV.

2. The Color Purple, gechoreografeerd door Fatima Robinson

The Color Purple is een volwaardige filmmusical: de choreografie, door Fatima Robinson, is niet beperkt tot slechts één of twee scènes. Gebaseerd op de gelijknamige musical, die op zijn beurt is gebaseerd op de Pulitzer Prize-winnende roman uit 1982 van Alice Walker, volgt de film Celie, een zwarte vrouw die leeft in het landelijke zuiden van Amerika in het begin van de jaren 1900. Haar lange reis naar empowerment wordt gedreven door sterke vrouwelijke vriendschappen en haar band met haar zus. (Het boek werd voor het eerst verfilmd in 1985 door Steven Spielberg.)

Dans is overal in deze film: op weg naar de kerk, op een drukke straat, in een juke joint. Gedurende het hele stuk schitteren Robinson's jarenlange ervaring in het choreograferen voor grote artiesten als Beyoncé, Britney Spears en Rihanna door. De dans is een mix van sociale dansen uit de tijd van de film, Afrikaanse vormen, hiphop en bewegingen uit musicaltheater.

The Color Purple is genomineerd voor Beste Vrouwelijke Bijrol (Danielle Brooks). Het is beschikbaar om te streamen op Max en om te streamen of te kopen op Amazon's Prime Video en Apple TV.

3. Maestro, gechoreografeerd door Justin Peck

De samenwerking tussen Leonard Bernstein en Jerome Robbins blijkt goed te werken: het leverde West Side Story, On the Town en werken op voor het New York City Ballet, waaronder Fancy Free en Dybbuk. Het is dan ook passend dat Maestro, de Bernstein-biopic met Bradley Cooper in de hoofdrol en geregisseerd door hemzelf, dans bevat.

In een droomachtige dansscène, geregisseerd door Justin Peck (met Craig Salstein als assistent-choreograaf), kijken Cooper en Carey Mulligan, die Bernstein's toekomstige vrouw Felicia Montealegre speelt, naar een versie van Fancy Free op het podium die overgaat in een origineel dansnummer, waar ze deel van uitmaken. De lijst van dansers omvat Harrison Coll en Sebastián Villarini Vélez van het NYCB, en freelancers Gaby Diaz, Benjamin Freemantle en Jeanette Delgado. Peck wordt vaak beschouwd als een creatieve erfgenaam van Robbins; na het choreograferen van West Side Story uit 2021 voelt dit als een natuurlijke progressie.

Maestro is genomineerd voor zeven Academy Awards, waaronder Beste Film, Beste Acteur (Cooper) en Beste Actrice (Mulligan). Het is beschikbaar om te streamen op Netflix.

4. Poor Things, gechoreografeerd door Constanza Macras

In een restaurant uit het Victoriaanse tijdperk voelt actrice Emma Stone (die haar dansvaardigheden heeft aangescherpt in La La Land en Broadway's Cabaret) zichzelf aangetrokken tot de muziek en gaat ze op de dansvloer staan. In plaats van de paren om haar heen na te bootsen, vindt ze haar eigen, intuïtieve bewegingsstijl. Een tijd lang wordt ze vergezeld door haar geliefde, gespeeld door Mark Ruffalo, maar uiteindelijk wil ze alleen dansen - een keuze die helpt om het plot van de film verder te brengen.

De scène is gechoreografeerd door Constanza Macras, een in Berlijn gevestigde dansmaker die het dans- en theatergezelschap DorkyPark runt en recentelijk een productie van Carmen heeft gemaakt voor het Theater Basel in Zwitserland. 

Poor Things is genomineerd voor 11 Academy Awards, waaronder Beste Film, Beste Actrice (Stone) en Beste Regisseur (Lanthimos). Het zal beschikbaar zijn om te streamen op Hulu vanaf 7 maart.

Meer inspiratie