Videocollectie Open Beelden

Instituut Beeld en Geluid. Beeld van Globe-trotter via Wikimedia.jpgOp donderdag 13 juni 2013 organiseerde de Universiteit van Amsterdam in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en dans- en theatergezelschappen een seminar genaamd ‘Nederlandse dans- en theatervoorstellingen online’ in het kader van de videocollectie die vanaf nu te bekijken is via de online portal ‘Open Beelden’. De portal bevat een aantal videofragmenten van dans- en theatervoorstellingen die zijn opgevoerd tussen 1990 en 2010.

De voorstellingen

De videocollectie bestaat uit driehonderd fragmenten van ruim twintig bekende theater- en dansvoorstellingen. Dit zijn voorstellingen van onder andere Emio Greco|PC, Paul Koek, Gerardjan Rijnders en Johan Simons. Ook is hier het werk van het begin van de samenwerking tussen Emio Greco en Pieter C. Scholten te bewonderen, zoals de trilogie FraCervello e Movimento: Bianco, Rosso en Extra Dry.

Project ECLAP

De online portal is een initiatief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid en Kennisland vanuit het Europese project ECLAP. Het project ECLAP is een samenwerkingsverband tussen verschillende universiteiten en erfgoedinstellingen om een platform met digitaal erfgoed van de podiumkunsten te ontwikkelen. Dit is een onderdeel van de Europeana projectengroep die de fragmenten en gegevens van de voorstellingen internationaal toegankelijk maakt. Hierdoor wordt de videocollectie ook vindbaar via andere platforms.

Het seminar

Donderdag 13 juni 2013 vond het seminar ‘Nederlandse dans- en theatervoorstellingen online’ plaats waarbij professionals vanuit het onderwijs en erfgoed en de makers hun bevindingen over het project konden delen. Ook werd hierbij gekeken naar toekomstige mogelijkheden voor het documenteren en archiveren van de podiumkunsten.