Beeld poster Alan Land

Tentoonstelling van danser en kunstenaar Alan Land

Ter gelegenheid van het 40 jarig jubileum van Alan Land bij het Nationale Ballet presenteert Alan Land de tentoonstelling ‘The Weight of Existence’. Op 11 september is er een feestelijk opening door Ted Brandsen, artistiek leider van het Nationale Ballet.

Beeldend Kunstenaar

Alan Land danste als eerste solist bij het Nationale Ballet en wordt er later balletmeester. Naast docentschappen bij gerenommeerde dansgezelschappen wereldwijd, is hij altijd in zijn vrije tijd actief geweest als beeldend kunstenaar. Alan Land’s intense samenwerking als danser met uitgesproken choreografen als Hans van Manen, Toer van Schayk en Rudi van Dantzig, is onmiskenbaar doorslaggevend geweest voor zijn artistieke ontwikkeling en voor zijn engagement als mens en beeldend kunstenaar.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Inspiratie

Choreograaf Rudi van Dantzig maakte veel indruk op Alan met zijn betrokkenheid bij de mensheid en het lot van onze planeet. Twee universele thema’s die op alle fronten aanwezig zijn in het werk van Alan Land. Hoogst eigenzinnige kunstwerken, uitdagend experimenteel door hun balans en disbalans, maar vooral visueel sterk door hun emotionele lading en veelvormige sensualiteit.

Land’s vroege bewondering voor onder andere Edward Hopper, Caravaggio en Toer van Schayk is terug te vinden in met name de bedrukte sfeer, uitvergrote emotionaliteit en uitgesneden composities.

Recensie van kunsthistoricus

Enige tijd geleden vond een bijzondere ontmoeting plaats tussen Alan Land en kunsthistoricus Rudi Fuchs. Wat Fuchs toen opviel; puur, authentiek en mooi door de geconcentreerde weergave van de werkelijkheid en wiebelende lijnen. Niet zomaar lijnen maar lijnen als bewegende lichamen in een begrensde ruimtelijkheid als reflectie van herinneringen. In de korte film “Langzaam beven tot het lichaam gestalte wordt” recenseert Rudi Fuchs het werk van Alan Land op zijn eigen bijzonder precieze manier. De film zal tijdens de opening van de tentoonstelling vertoond worden.

Te zien van 9 september tot/met 26 september 2022 bij Kunstuitleen Galerie Beeldend Gesproken én in de Passage van De Hallen

Feestelijke opening op 11 september 2022 om 16.00 uur
Hannie Dankbaarpassage 23, 1053 RT Amsterdam
020- 30 90 390 / www.beeldendgesproken.nl

 

Meer inspiratie