Stratenmakers, dans en beeldende kunst komen samen in ÚT (OET)

Krisztina de ChâtelVoor haar nieuwste dansvoorstelling liet Krisztina de Châtel zich inspireren door stratenmakers. ÚT (OET) is op 28 en 29 juni te zien in de Westergasfabriek in Amsterdam en tijdens Julidans op 4 en 5 juli.

ÚT (OET)

ÚT (OET), Hongaars voor straat, is een samenwerking tussen choreograaf Krisztina de Châtel en beeldend kunstenaar Wouter Klein Velderman. In de voorstelling komen drie elementen samen: het beroep stratenmaker, het bewegende lichaam van zowel stratenmakers als dansers en een ruimtelijk kunstwerk. De schoonheid die ontstaat door de oneindige repetitieve handelingen van de stratenmaker en de veelheid van de gebruikte straatstenen zijn voor De Châtel en Klein Velderman de uitgangspunten voor ÚT (OET).

Bewegingen van de straat

Al vele jaren is choreografe Krisztina de Châtel geïnteresseerd in wat zich afspeelt in de maatschappij. Beweging die zij op straat om zich heen ziet, gebruikt ze in haar choreografieën. Nadat zij werkte met vuilnismannen (Zooi) en brandweermannen (BRAND!) is zij voor ÚT (OET) geïnspireerd door het zware beroep van de stratenmaker.

Zij vond in beeldend kunstenaar Wouter Klein Velderman een bondgenoot in haar zoektocht naar de samensmelting van de rauwe werkelijkheid, dans en sculpturale elementen. In tegenstelling tot de brandweer- en vuilnismannen creëert de stratenmaker iets blijvends. Hierin is de verbinding met dans en beeldende kunst geboren.

Krisztina de Châtel

De van oorsprong Hongaarse choreografe gaf meer dan dertig jaar artistiek leiding aan haar eigen gezelschap Dansgroep Krisztina de Châtel. Daarna was ze vaste choreograaf bij Dansgroep Amsterdam. Vanaf 2013 brengt De Châtel haar producties uit onder de naam De Châtel sur Place.