Remembrane - Sigrid Stigsdatter Mathiassen. Foto: Matija Lukic

Sigrid Stigsdatter Mathiassen wint Moving Forward Award 2017

Met Moving Forward - Young Dance Makers Award 2017 presenteerde Dansmakers Amsterdam op zaterdag 11 november drie opvallende en veelbelovende choreografietalenten: Ellis van Veldhuizen, Andrea Zavala Folache en Sigrid Stigsdatter Mathiassen. Na een herneming van hun afstudeervoorstellingen aan jury en publiek, ging het Moving Forward Traject naar Stigsdatter Mathiassen. Van Veldhuizen ontving de eervolle vermelding van de publieksjury.

Het Moving Forward traject biedt de net afgestudeerde Stigsdatter Mathiassen de unieke kans zich gedurende een jaar te ontwikkelen. Het traject vormt een overbrugging van opleiding naar het professionele werkveld, waarbij de maker direct toegang heeft tot een bestaand netwerk en onder begeleiding een eigen, nieuwe voorstelling maakt. In 2015 won choreograaf Jija Sohn en creëerde afgelopen seizoen de voorstelling Geisha’s Miracle.  Momenteel ontwikkelt de winnaar van 2016, Evangelos Biskas, zijn nieuwe werk In Search of a Title voor het Moving Futures Festival, komend voorjaar. 

Stigsdatter Mathiassen laat van zich horen

De choreograaf, performer en vocalist voltooide haar studie aan de SNDO (School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling – AHK) met Remembrane. In de winnende solo vindt een subject onverwacht een manier om zich te uiten in woede, eenzaamheid en zelfvernietiging. Stigsdatter Mathiassen onderzoekt wat het betekent om één entiteit te zijn in de veelheid die ze belichaamt. Ze schakelt tussen strijd en sereniteit, verscheurd zijn en kracht vinden. Stigsdatter Mathiassen gebruikt woorden en beweging als hulpmiddel om de grens tussen werkelijkheid en verbeelding te vervagen.

Stigsdatter Mathiassen is geselecteerd voor een residentie-traject geïnitieerd door Dansmakers Amsterdam, ondersteund door Dansgroep Amsterdam en in samenwerking met de Moving Futures partners Dansateliers, DansBrabant, Generale Oost, Random Collision en Dansmakers Amsterdam. 

Meer inspiratie