Nieuwe editie Hedendaags Schrijven over Hedendaagse Dans

Het schrijverstraject Hedendaags Schrijven over Hedendaagse Dans gaat in op het denken en schrijven over dans. Welke ervaringen neem je mee de zaal uit en hoe vertaal dat naar tekst? Met gastmentoren uit ondere andere de journalistiek, kunst en interactief design onderzoek je nieuwe vormen van schrijven over dans. Deze editie in Den Haag is een samenwerking met Korzo en het CaDance Festival, van november 2016 tot maart 2017.

Het Traject

We kijken naar dans om onszelf te zien. Maar wat zien we dan van onszelf, van onze omgeving en van onze tijd? In dit traject verruimen we onze denk- en schrijfkaders over wat dans is en met je doet. We onderzoeken hoe je de vertaalslag maakt tussen persoonlijke ervaring en inhoudelijke tekst en experimenteren met vormen die aanleiding zijn voor gesprek over en reflectie op dans, onszelf en daarbuiten. Deze tweede editie richten we ons op Den Haag, in samenwerking met Korzo en het CaDance Festival.

Het traject stimuleert het schrijven van betrokken artikelen waarin we onszelf herkennen en waar dansmakers en publiek een stem hebben naast die van de schrijver. Als deelnemer onderzoek je manieren om een brug te slaan tussen wat dansmakers produceren en wat het publiek ervaart.
In deze editie geven we extra aandacht aan het tastbaar maken van die verschillende stemmen. We sluiten daarom aan bij het CaDance Festival waar publiek een belangrijke rol zal spelen.

Gastmentoren en experiment

Iedere bijeenkomst nodigen we een gast uit, een mentor die vanuit zijn/haar expertise en werkveld frisse handvatten geeft voor het kijken en het communiceren over dans. Deze experts verruimen je blik op wat dans óók is. Mentoren uit o.a. de journalistiek, beeldende kunst en interactief design.
Tijdens het festival dragen we bij aan het festivalblog en experimenten we met nieuwe vormen, zoals collaborative publishing met Template, visual design studio.

Doel

– Het schrijven van kwalitatieve, betrokken en inhoudelijke teksten over hedendaagse dans in Den Haag
– De rol van de schrijvende intermediair vormgeven: de schrijver als brug van dansmaker naar publiek
– Nieuwe manieren van schrijven/communiceren over hedendaagse dans vinden
– Meewerken aan een speciaal blog over het CaDance Festival
– Uitvoeren van experimenten tijdens het CaDance Festival

Programma

Het traject bestaat uit zes werkbijeenkomsten en twee blogbijeenkomsten. Iedere bijeenkomst is er een introductie en gesprek met de gastmentor, worden de schrijfopdrachten met de groep besproken en gaan we gezamenlijk naar een voorstelling, studiopresentatie of workshop. Voor het blog werk je met een eindredacteur.

  • Zaterdag 12 november, 16.00-21.30, Here we live and now
  • Zaterdag 17 december, 14:00-18:00, workshop/gesprek Marina Mascarell
  • Dinsdag 10 januari, 19:00-22:00, Open studio Hubs Soul #1 Audience
  • Zaterdag 27 januari, 16:30-18:00, opening festival en blogredactie
  • Zaterdag 28 januari, 15.00-18.00, workshop experiment in het festival
  • Zaterdag 4 februari 15.00-18.00, workshop experiment in het festival
  • Zondag 12 februari, afsluiting festival
  • Zaterdag 02 maart, 19:00-20:30, afsluiting traject

Geschikt voor

Jonge schrijvers en denkers / werkenden in de culturele sector (zoals publiciteitsmedewerkers, beleidsmakers, dramaturgen) die affiniteit hebben met dans en hedendaagse kunst kunnen zich aanmelden. Deelnemers moeten openstaan voor het verruimen van hun blik en een dialoog willen aangaan met dansmakers, elkaar en het publiek. Maximumaantal deelnemers is tien.

Aanmelden

Je kunt je aanmelden voor 15 oktober door een korte motivatie, CV en een of twee voorbeelden van eerder geschreven teksten (blog, essay, recensie, et cetera) te sturen naar Lisa Reinheimer. De selectie wordt gedaan door de projectleider.

Kosten

De kosten voor deze cursus bedragen 175 euro, voorstellingskaartjes en een klein hapje en drankje zijn inbegrepen.