Nieuwe documentaire De Balletmeesters

Het Nationale Ballet vierde het afgelopen seizoen haar 50-jarig jubileum. Vanwege dit feestelijke jaar zijn er verschillende films over Het Nationale Ballet gemaakt. Een daarvan is De Balletmeesters van documentairemaakster Sonia Herman Dolz. Deze ging tijdens het Nederlands Film Festival 2012 in première en zal op 30 oktober door de NTR worden uitgezonden.

Deze documentaire biedt een kijkje achter de schermen. De balletmeesters zorgen voor de overdracht van de klassieke balletten. Aan de hand van Giselle zien wij in deze documentaire hoe balletmeesters Guillaume Graffin en Rachel Beaujean de dansers het verhaal en de intentie van het ballet overbrengen. Met zorg , kennis en een enorm vakmanschap studeren zij met de dansers Giselle in.

Dolz laat zien dat ballet meer is dan alleen techniek, dat het hard werken is, ook psychisch en wat er nodig is om een solist te zijn. Ballet wordt hier niet geromantiseerd, je ziet dat de dansers heel hard moeten werken, maar het is wel heerlijk om naar de kijken.