Bella Figura en Gods and Dogs © Joris Jan Bos

NDT 1 opent nieuw seizoen met ‘Celebrating an evening with Jiří Kylián!’

NDT 1 toert van 22 september t/m 3 december door het land met Celebrating an evening with Jiří Kylián! Het avondvullende programma bestaat uit drie werken van de bevlogen, invloedrijke choreograaf: Tar and Feathers, Gods and Dogs en Bella Figura.

Ter gelegenheid van Jiří Kyliáns 75ste verjaardag viert Nederlands Dans Theater deze bevlogen maker met drie invloedrijke creaties. De werken in dit drieluik werden gecreëerd voor NDT en staan garant voor Kyliáns buitengewone vakmanschap, zijn artistieke visie, zijn bijdrage aan dans en de ontwikkeling van het gezelschap.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Tar and Feathers

Een inspiratiebron voor Tar and Featers was de middeleeuwse straf waarbij iemand overgoten werd door zwarte teer en bedekt met veren. Voor Kylián vormen de veren en de teer een metafoor voor de ‘ondraaglijke lichtheid’ en het ‘ondraaglijke gewicht’ van het menselijk bestaan. Aan een vleugel op metershoge poten improviseert pianist Tomoko Mukaiyama rond Mozarts Pianoconcert Nr. 9, terwijl zes dansers intrigerende, mysterieuze bewegingen uitvoeren in een surreële zwart-witte wereld. Door het werk heen horen we Kylián What is the word, Samuel Becketts laatste gedicht, uitspreken.

Gods and Dogs

Gods and Dogs was oorspronkelijk gecreëerd voor NDT 2 en was de 75ste choreografie van Jiří Kylián. Dit mysterieuze werk visualiseert de dunne lijn tussen wat normaal en krankzinnig is. Of zoals Kylián het formuleert: “Geen positieve ontwikkelingen kunnen ooit worden bereikt zonder de hulp van een gezonde portie waanzin.” Het werk won in 2008 de Zwaan voor Meest Indrukwekkende dansproductie.

Bella Figura

Het idee achter Bella Figura is een parabel over de relativiteit van sensualiteit, schoonheid en esthetiek. Over dit werk zegt Kylián: “Ik heb me lange tijd afgevraagd: Wat is een performance en wie zijn de performers? Wanneer begint of eindigt de voorstelling? Waar ligt de grens tussen kunst en gekunsteldheid, tussen waarheid en leugen? Ik ben geïnteresseerd in deze wereld ‘er tussenin’, vlak voordat een voorstelling begint, wanneer de dansers veranderen van mensen naar performers. Het is een wereld waarin allerlei werkelijkheden op een onvoorspelbare en surreële manier samensmelten.”

 

SPEELLIJST

22 t/m 28 sep: Amare, Den Haag
4 t/m 6 okt: Internationaal Theater Amsterdam
15 t/m 20 nov: Amare, Den Haag
23 nov: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
25 & 26 nov: Nieuwe Luxor, Rotterdam
30 nov: Schouwburg Tilburg
2 & 3 dec: Stadsschouwburg Utrecht

Tickets onder meer te koop via ndt.nl