Stijn Schoonweerd

Nationale Opera & Ballet heeft een nieuwe directeur: Stijn Schoonderwoerd

Vorig jaar oktober nam Els van der Plas na acht jaar afscheid als algemeen directeur van De Nationale Opera & Ballet. Een tijdje ging artistiek directeur Ted Brandsen in zijn eentje verder, maar vanaf 1 februari zal daar verandering in komen. Stijn Schoonderwoerd zal dan als algemeen directeur, samen met Ted en de directeur De Nationale Opera Sophie Lint, uitmaken van de directie en het collegiale bestuur van Nationale Opera & Ballet. Maar wie is deze nieuwe directeur eigenlijk?

‘‘Mooiste organisatie uit de hele cultuursector’’

De 54-jarige Stijn heeft “ruime ervaring in het succesvol leiden van belangrijke culturele instellingen en kent onze organisatie goed”, zeggen zijn mededirecteuren Ted Brandsen en Sophie de Lint. Stijn zelf ziet in Nationale Opera & Ballet “de mooiste organisatie uit de hele cultuursector.” Ook voorzitter Jean-François van Boxmeer van de raad van toezicht van Nationale Opera & Ballet is enthousiast. “We zijn ervan overtuigd in Stijn Schoonderwoerd de juiste algemeen directeur te hebben gevonden voor Nationale Opera & Ballet,’’ vertelt hij.  ‘‘De organisatie heeft een unieke positie binnen het Nederlandse cultuurlandschap. Die positie koesteren wij en willen we graag met de nieuwe directeur verder uitbouwen. Wij kijken uit naar de samenwerking.”


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Geen vreemde bij Het Nationale Ballet

Voor Stijn zijn er verschillende redenen om de overstap te maken. Volgens hem heeft de Nationale Opera & Ballet heel veel vakmanschap en artistieke kwaliteit in huis. ‘‘De organisatie behoort tot de artistieke wereldtop, en het is opwindend om daaraan bij te kunnen dragen.” Hij is geen vreemde van de Nationale Opera & Ballet. Zo was hij zakelijk directeur van Het Nationale Ballet en mededirecteur van Het Muziektheater Amsterdam die opgingen in Nationale Opera & Ballet. Ook was hij directeur van het Nederlands Philharmonisch Orkest/Nederlands Kamerorkest het vaste orkest van De Nationale Opera, en financieel manager van het Rotterdams Philharmonisch Orkest, ook een partnerorkest van De Nationale Opera.
 
Vanaf 2014 was Stijn algemeen directeur-bestuurder van het Nationaal Museum van Wereldculturen, het nieuwe museum dat ontstond uit de onder zijn leiding gerealiseerde fusie van het Tropenmuseum, Museum Volkenkunde en het Afrika Museum, en sinds 2017 ook van het Wereldmuseum Rotterdam.

Fotograaf: Guido Benschop

Meer inspiratie