Foto via Pexels

Nationale Ballet viert diversiteit tijdens Black Achievement Month

Diversiteit is belangrijk, dat is wat het Nationale Ballet wil uitdragen. Na 5 jaar Dancing Diversity bundelen De Nationale Opera en Het Nationale Ballet voor het eerst hun krachten om de oktobermaand gezamenlijk in het teken te laten staan van de Black Achievement Month. Nationale Opera & Ballet brengt tijdens deze maand drie programma’s in het kader van de Black Achievement Month: Reclaiming Our Time op zondag 10 oktober, Celebrating Diversity op zondag 17 oktober en I Feel It Too op zondag 24 oktober. De kaartverkoop is inmiddels gestart.

Makers van kleur

Tijdens deze eerste gezamenlijke viering staat Nationale Opera & Ballet erbij stil dat makers van kleur altijd hebben bijgedragen aan onze maatschappij in het verleden én altijd zullen blijven bijdragen aan onze samenleving in het heden en de toekomst. Er wordt hiertoe een drietal voorstellingen georganiseerd met uiteenlopende programma’s van o.a. dans, zang, spoken word, film, dialoog en de kunstvorm van het vlechten van het haar die eeuwenlang in de Afrikaanse diaspora bewaard is gebleven.

 


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Jonge makers uit Afrikaanse diaspora

Deze Black Achievement Month presenteert De Nationale Opera in samenwerking met pianist Djuwa Mroivili de voorstelling Reclaiming Our Time. Geïnspireerd door de beroemde woorden van Maxine Waters in het Amerikaanse Congres wordt een performance gebracht waarin verschillende jonge makers uit de Afrikaanse diaspora samenkomen; van spoken word artiesten en een DJ tot klassiek geschoolde solisten en dichters. De verhalen worden niet alleen verteld in de vorm van deze uiteenlopende kunstdisciplines, maar ook in de vorm van dialoog, ontmoeting én het vlechten van het haar – een alledaagse praktijk en eeuwenoude kunstvorm die eeuwenlang in de Afrikaanse diaspora bewaard is gebleven. Om de tijd in te halen die kunstenaars van kleur in het verleden niet hebben gehad, wordt de lengte van de performance bepaald door de tijd die nodig is voor het vlechten van het haar. 

Muzikale werken

Pianost Djuwa Mroivili zal samen met countertenor Arturo den Hartog de muzikale composities van onder meer Margaret Bonds, Florence Price, Leslie Adams en Robert Nathaniel Dett brengen. Daarbij is er ook ruimte voor de dialoog en de ontmoeting, waarbinnen zij beiden zullen spreken over hun liefde voor deze componisten en dieper in zullen gaan op de muzikale werken. De veelbelovende tenoren Zwakele Tshabalala en Makudu Senaoana zullen verscheidene liederen brengen uit onder andere Gershwin’s klassieker Porgy and Bess.

Andere bijdragen komen onder meer van de jonge makers: DJ Deborah Sumter, woordkunstenaar Kalib Batta, theatermaker Jasmine van Putten, actrice Serah Doku en toneelauteur Pelumi Adejumo. Het Zo! Gospel Choir zal ook te horen zijn tijdens deze bijzondere voorstelling.

Het vijf uur durende evenement zal worden opgedeeld in 5 'hoofdstukken' - allen corresponderend met de fases waardoor het haar gaat tijdens het proces van het vlechten. Het is mogelijk om zowel het hele evenement bij te wonen als één of meerdere hoofdstukken. Tijdens dit evenement wordt Caribbean Soulfood geserveerd. 

Kunstenaars van kleur

Tijdens deze feestelijke avond in de grote zaal van Nationale Opera & Ballet staan verschillende generaties samen naast elkaar op het toneel met sfeervolle klassiekers én met nieuw werk: van aanstormend talent tot gevestigde kunstenaars van kleur. Balletdanser Sebia Plantefève-Castryck, tevens ambassadeur van The Black Achievement Month dit jaar, zal schitteren in een choreografie van Sedrig Verwoert, Young Creative Associate van Het Nationale Ballet. Pianist Djuwa Mroivili zal een speciaal voor haar geschreven compositie van de Zuid-Afrikaanse componist Neo Muyanga laten weerklinken in de grote zaal van het theater.

Als de curatoren van deze avonden brengen Mroivili en Verwoert ook andere artiesten met zich mee. Bijdragen komen onder meer van verscheidene dansers van Het Nationale Ballet, De Nationale Ballet Academie, woordkunstenaar Roziena Salihu en countertenor Arturo den Hartog. Daarnaast zullen verschillende solisten uit de opera Hoe Anansi the stories of the world bevrijdde, die in november in première gaat bij Nationale Opera & Ballet, hun opwachting maken; van publiekslieveling Katia Ledoux en Claron McFadden tot de jonge veelbelovende tenoren Zwakele Tshabalala en Makudu Senaoana.

Dansfilm

I Feel It Too improviseert op thema’s binnen klassiek ballet, moderne dans, spoken word, hedendaagse muziek en high fashion op een manier die verwijst naar de jazzmuziek. Het is het eerste werk van choreograaf en danser Sedrig Verwoert in de functie van Young Creative Associate van Het Nationale Ballet. Geïnspireerd door de sociale en culturele beperkingen die de wereldwijde pandemie met zich mee heeft gebracht, werpt Verwoert een licht op de complexe emoties waarmee we collectief worden geconfronteerd. Deze emoties variëren van naïviteit tot een gelaagd en diep begrip van het nieuwe normaal, dat zowel oproept tot eenheid als de dialoog.                                                                        

De cast van de film bestaat niet alleen uit dansers van Het Nationale Ballet; ook woordkunstenaar Roziena Salihu, die in delen van de film de rol van verteller op zich neemt, en Tim Wes, die verantwoordelijk is voor de compositie, zijn fysiek aanwezig in Verwoerts project. Hun rol dient als een kritische noot bij de consumptie van zwarte cultuur. Samen vormen en veranderen Verwoert, Salihu en Wes onze perceptie van ballet.

Tijdens deze avond zal de 24-minuten durende dansfilm van Verwoert worden vertoond, gevolgd door een open nagesprek met de choreograaf zelf, leden van het artistieke team, enkele performers en hun publiek.

Black Achievement Month

De Black Achievement Month vindt dit jaar voor de zesde keer plaats. Het is een erkenning van de vele kwaliteiten die er in de zwarte gemeenschap te vinden zijn. De rijkdom aan talenten en expertise rechtvaardigt dit initiatief en is tevens een ode aan diversiteit en nieuw burgerschap. Op deze wijze wordt ook bijgedragen aan een evenwichtige beeldvorming van personen met Afrikaanse roots. Een beeldvorming die te vaak is bepaald door wat in de slavernij en koloniale tijd over personen van Afrikaanse afkomst is gezegd en geschreven.
 

Voorstellingen

Reclaiming Our Time door De Nationale Opera
zo. 10 oktober, aanvang 16.00 uur
Toegangsprijs: €15,-

Celebrating Diversity door Nationale Opera & Ballet
zo. 17 oktober, aanvang 20.30 uur
Toegangsprijs: €25,-

I Feel It Too door Het Nationale Ballet
zo. 24 oktober, aanvang 20.30
Toegangsprijs: €10,-

Locatie: Nationale Opera & Ballet, Amsterdam
 

Ga voor meer informatie naar de website.

 

Meer inspiratie