Michaela DePrince. Foto Jade Young

Michaela DePrince & Black Achievement Month

De Black Achievement Month wordt dit jaar voor de derde keer georganiseerd in Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Amsterdam, van 29 september tot en met 29 oktober. Naast theater, film en debat bestaat een groot deel van het programma uit dans, van traditioneel West-Afrikaans tot ballet.

Michaela DePrince

Één van de hoogtepunten dit jaar is de dansvoorstelling An evening with Michaela DePrince op zondag 14 oktober in de foyer van de Nationale Opera & Ballet in Amsterdam. De avond staat volledig in het teken van deze soliste. Michaela danst een aantal werken, er wordt een kort videoportret over haar vertoond en is er een Q&A.

Michaela DePrince heeft een bewogen leven achter de rug. Ze komt uit Sierra Leone en groeide op in de VS. Met haar adoptiemoeder schreef ze het boek Taking Flight: From War Orphan to Star Ballerina. Op stapel staat een speelfilm die Madonna gaat maken, geïnspireerd op het levensverhaal van Michaela. Onlangs was ze ook nog te zien in de nieuwe videoclip Lemonade’ van Beyoncé.

Michaela begon haar carrière in Nederland in 2013. In augustus 2014 kwam ze in dienst bij Het Nationale Ballet als élève. Daarna ging het snel met haar carrière. In 2016 werd ze bevorderd tot tweede soliste. Michaela zal ook te zien zijn tijdens de opening van de Black Achievement Month in Internationaal Theater Amsterdam op 1 oktober.

Back

In Theater aan het Spui in Den Haag is op zaterdag 6 oktober de wervelende dansvoorstelling Back te zien van het Forgotten Angle Collective uit Zuid-Afrika. Het stuk gaat over de niet ingeloste verlangens van mensen naar verbondenheid.

Konfo tijdens Black Achievement Month

Konfo Junior (6+)

Konfo is een dansvoorstelling van Untold over spirituele kracht in de verschillende fases van geestelijke ontwikkeling. Dat wordt uitgebeeld met West-Afrikaanse en Afro-Caraïbische dans, muziek, symboliek en zang. Speciaal voor de Black Achievement Month is er een kinderversie van deze voorstelling gemaakt: Konfo Junior. De première is te zien in de Centrale OBA in Amsterdam op zondag 7 oktober.

Black Achievement Month

De Black Achievement Month - een initiatief van NiNsee - behandelt de ‘zwarte’ geschiedenis van Nederland via exposities, debatten, theater, film én dans. Er worden verhalen verteld over de slavernij en de nalatenschap hiervan, maar er wordt ook gekeken naar de toekomst. Zo biedt de maand een podium aan zwarte rolmodellen en de bijzondere prestaties die zij leveren.

Ga voor meer informatie naar de vernieuwde website van de Black Achievement Month.

Meer inspiratie