Limburgse choreograaf danst langste solo ooit

De langste danssolo ter wereld zal op 20 september uitgevoerd worden door danser en choreograaf Joost Vrouenraets. In zijn eentje danst hij van Heerlen naar Maastricht, een afstand van 28 kilometer. De solo, genaamd Kokoro, vindt plaats in het kader van het internationale kunstenfestival Musica Sacra. Dit jaar is het thema van dit festival ‘de weg’, waar Vrouenraets met zijn monstertocht op aansluit.

‘Kokoro’ is Japans voor ‘het hart’, of ‘de weg van het hart’, en met die insteek wil Vrouenraets zijn solo volbrengen. Het uitvoeren van een dans over zo’n lange afstand is een uitputtingsslag, en onder deze omstandigheden denkt de choreograaf de puurste vorm van zijn danstaal te vinden. Vrouenraets wil dansen met ‘kokoro’.

Dansen over de Via Belgica

Percussionist Wouter Gulikers zal de danser muzikaal begeleiden. Dit doet hij vanaf een paardenkar die de gehele solo met Vrouenraets mee zal rijden. Om de paar kilometer zal Vrouenraets een rituele, theatrale handeling uitvoeren. Met deze handelingen wil hij tot de kern van zijn eigen identiteit komen.

De solo is gratis toegankelijk voor publiek. Om 10 uur zal Vrouenraets starten bij het Thermenmuseum in Heerlen. De choreograaf hoopt vervolgens om 16.15 uur bij het Vrijthof in Maastricht aan te komen. De dansroute zal over de voormalige Romeinse weg ‘Via Belgica’ lopen. Deze weg verbond ooit Boulogne sur Mer en Keulen, en liep langs Maastricht en Heerlen.