Jiří Pokorný creëert zijn eerste voorstelling ‘The Little Great People’

Jiří Pokorný creëert zijn eerste voorstelling ‘The Little Great People’

Jiří Pokornýis een van de choreografietalenten die zich heeft ontwikkeld binnen de samenwerking van het Nederlands Dans Theater en Korzo. Ieder jaar kiezen het NDT en Korzo een choreograaf uit die zij willen ondersteunen om een nieuwe productie te maken en er mee op tournee te gaan.

De keuze van de productie

In 2019 is de keuze gevallen op Jiří Pokorný, een choreograaf die in het buitenland al enkele jaren als belangrijk opkomend talent wordt gezien. Voor zijn eerste productie ‘The Little Great People’ liet hij zich inspireren door zijn fascinatie voor de tegenstellingen die in de menselijke natuur bestaan. De voorstelling gaat op 12 april in première in het Korzo theater in Den Haag.De voorstelling zal daarna ook nog in andere theaters in Nederland te zien zijn.

The Little Great People

 Pokorný’svoorstellingen zijn te herkennen aan inventiviteit en aan een virtuoze bewegingstaal. Hij vertrekt meestal vanuit concrete persoonlijke ervaringen, de psychologische staat van de mens en de structuren waarin wij samenleven. Dit is zijn manier om via dans over grote ideeën en idealen te praten. ‘The Little Great People’ bestaat uit 3 duetten. Ieder duet is gewijd aan een ander gebied van tegenstrijdigheden. Via het lichaam van een danser krijgt de bezoeker de kans om zich te kunnen identificeren met de verhalen van anderen en zo zijn/haar eigen verhaal te ontdekken.

Jiří Pokorný

Pokorný  isgeboren in 1981 te Praag, hij is op achtjarige leeftijd begonnen met zijn danstraining aan de voorbereidende balletopleiding van de Staatsopera, daarna vervolgde  Pokornýzijn studie aan het Praags Nationaal Dans Conservatorium. NadatPokornýafgestuurd was voegde hij zich bij Laterna Magika in Praag. Drie jaar later ging hij bij NDT 2 in Den Haag, een kleinschalige groep met jonge dansers van 17 t/m 23 jaar. Hier worden ze verder opgeleid om vervolgens geheel hun eigen stijl te kunnen vinden en ontwikkelen. Daarna groeide Pokornýverder naar NDT 1. Waar hij samen met andere internationale dansers met vaste makers dansen creëerde. Na zeven jaar bij het NDT gezeten te hebben, verbond hij zich in 2010 aan het gezelschap Kidd Pivot onder leiding van Crystal Pite. Hij maakte zijn eerste korte werken tijdens de jaarlijkse NDT-choreografieworkshop ‘Switch’.

Meer inspiratie