Jet Bussemaker bezoekt vernieuwend dansproject voor ouderen in woonzorgcentrum

Jet Bussemaker bezoekt vernieuwend dansproject voor ouderen in woonzorgcentrum

Op vrijdag 3 juni bezoekt Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Jet Bussemaker een landelijk dansproject voor ouderen in een woonzorgcentrum in Den Haag. De dansvoorstelling Simpel Verlangen van het PRA Muziektheater was het afgelopen jaar al te zien in Noord-Holland, Utrecht, Brabant en Zuid-Holland.

In Simpel Verlangen werken professionele dansers, musici, studenten van dansopleidingen en senioren uit de regio samen met de bewoners van Florence Woonzorgcentrum Houthaghe. Het dansproject, dat thema’s kent als verlangen, durven, loslaten, ontmoeten en vertrouwen, heeft als doel verschillende generaties en leefwerelden met elkaar te verbinden. De ontmoeting tussen jonge en oudere generaties, tussen artiesten en ouderen staat hierbij centraal.

Positieve invloed op kwaliteit van leven

Holland Dance, een toonaangevende internationale dansorganisatie, is voor de regio Den Haag de coproducent van Simpel Verlangen. De dansvoorstelling richt zich op kwetsbare ouderen van zowel de open als de gesloten afdelingen, die ter voorbereiding voorafgaand aan de dansvoorstelling een workshop krijgen. Zowel Holland Dance als PRA Muziektheater delen de overtuiging dat dans bijdraagt aan een duurzame verbinding met ouderen.

Deelname van ouderen aan dergelijke dansactiviteiten is van belang voor zowel hun geestelijke als lichamelijke gezondheid. Het verbetert niet alleen het dagelijks en sociaal maatschappelijk functioneren, maar ook hun mentale kracht en weerbaarheid. Kortom: dansactiviteiten hebben een positieve invloed op de levenskwaliteit van ouderen.

Vanwege het succes van Simpel Verlangen is in 2016-2017 ook een vervolg te zien in andere regio’s van Nederland. Over het project in Noord-Holland werd eerder een reportage gemaakt, die hier te zien is

Meer inspiratie