Het Nationale Ballet presenteert seizoen 2014/2015

Het Nationale Ballet presenteert seizoen 2014/2015In het nieuwe seizoen presenteert Het Nationale Ballet een bijzonder en gevarieerd programma met vier wereldpremières, twee Nederlandse premières, drie reprises en De Junior Company brengt een coproductie met ISH. Dat belooft wat!

Vier Wereldpremières in Back to Bach en Cool Brittania 

Hans van Manen, vaste choreograaf van Het Nationale Ballet en Ernst Meisner, artistiek coördinator van de Junior Company, presenteren beide een wereldpremière in het programma Back to Bach. In dit programma, gedanst op muziek van Johann Sebastian Bach, zijn verder reprises opgenomen van Krzysztof Pastor en David Dawson. 

De twee andere wereldpremières dit seizoen zijn afkomstig van Christopher Wheeldon en David Dawson, beide in het programma Cool Britannia datdrie belangrijke hedendaagse Britse topchoreografen samenbrengt. De Nederlandse première van Wayne McGregors Chroma completeert het programma.

Nederlandse premières: Chroma en La Dame aux Camélias

Naast Wayne McGregor brengt Het Nationale Ballet de Nederlandse première van La Dame aux Camélias van John Neumeier, een van zijn meest geroemde en een van de belangrijkste verhalende balletten van de afgelopen vijftig jaar. 

Reprises: Het zwanenmeer, Cinderella en Jewels

Door het gehele seizoen heen danst Het Nationale Ballet Rudi van Dantzigs Het Zwanenmeer. In december 2014 keert het prijswinnende Cinderella terug van choreograaf Christopher Wheeldon. Ook Jewels, het befaamde drieluik van George Balanchine, keert na negen jaar terug.

Het Nationale Ballet gaat op tournee naar China

In oktober en november 2014 staat een tournee naar Beijing en Shanghai gepland. Het Nationale ballet danst dan acht voorstellingen van de klassieker Giselle en een gevarieerd Gala programma. Het gezelschap reist in maart 2015 naar Hongkong voor vijf voorstellingen van Christopher Wheeldons Cinderella.

Cinderella reist ook naar Parijs en Londen in juni en juli 2015 voor tien voorstellingen.

De Junior Company ontmoet hiphop

De Junior Company maakt in zijn tweede seizoen 2014 – 2015 een coproductie met het urban-dansgezelschap ISH. In de balletvoorstelling Narnia: De leeuw, de heks en de kleerkast zullen ballet en hiphop elkaar ontmoeten.

Verder brengt de Junior Company een nieuw tourneeprogramma dat door heel Nederland te zien zal zijn en een reprise van De kleine grote kist, een dansvoorstelling voor kleuters.