Dan Karaty

Het Nationaal Ballet van China komt weer naar Nederland

Betrokken bij dit unieke evenement is acteur en choreograaf Dan Karaty. “Toen ik hoorde dat het beroemde Nationaal Ballet van China naar Nederland zou komen voor een voorstelling, was ik meteen geïntrigeerd. Ik ken het ballet en had prachtige clips van hen gezien. Maar toen mij verteld werd dat het om een openlucht performance gaat, op een podium, in een groot voetbalstadion, werd ik echt laaiend enthousiast. Voor mij als danser is het geweldig om te zien hoe de aandacht voor dans gegroeid is op tv en via sociale media. Toch geloof ik dat het essentieel is om zoveel mogelijk mensen te laten genieten van de schoonheid en magie van live performances. De bijzondere voorstelling van dit geweldige balletgezelschap op deze unieke plek biedt precies die mogelijkheid.”

Talentenprogramma

Dan Karaty is verantwoordelijk voor het voorprogramma van het ballet en organiseert hiervoor in de aanloop naar 6 juni een aantal workshops voor jonge danstalenten. Het doel van dit initiatief is het inspireren van een jong publiek om in beweging te komen en om hun enthousiasme voor klassiek ballet aan te wakkeren. “Ballet als kunstvorm is voor veel kinderen niet direct een eerste keuze. Het vergt enorme toewijding en discipline. Iets wat voor sommigen ontmoedigend kan zijn, vooral voor beginners.  Ook het gebrek aan de grote online aandacht voor ballet, iets wat hiphop bijvoorbeeld wel heeft op verschillende social media platvormen, maakt het moeilijker om kinderen enthousiast te maken voor deze dansvorm. Maar als je erin slaagt om kinderen mee te nemen en echt te laten genieten van een goed uitgevoerde balletvoorstelling … oh man! De combinatie van muziek, kostuums en de vaardigheid van de dansers, samen met de ingewikkelde choreografie, is echt indrukwekkend. Kijk straks maar naar deze voorstelling.”

Unieke mix

Het Nationaal Ballet van China is wereldwijd bekend om haar unieke mix van traditioneel Chinese en eigentijdse dans. Met ‘Inspiration and Glory’ brengt het een voorstelling die de zintuigen prikkelt en het publiek meeneemt op een reis door tijd en cultuur. “Eigentijdse dans en de populariteit ervan zijn enorm gegroeid in de afgelopen 15 tot 20 jaar. Het was altijd al populair binnen danskringen, maar programma’s als ‘So You Think You Can Dance’ hebben het naar een breder publiek gebracht. Ik ben gaan houden van de verhalende aspecten van deze vorm van dans. Iets waar het Nationale Ballet van China absoluut in uitblinkt. Wat hen bovendien onderscheidt, is de minutieuze aandacht voor detail. Elk aspect van hun producties wordt zorgvuldig vervaardigd, wat een extra laag van rijkdom toevoegt aan hun optredens.” ’Inspiration and Glory’ brengt vier inspirerende verhalen die diepgeworteld zitten in de Chinese cultuur en mythologie. Verhalen over goed en kwaad, hoop, tegenslagen, balans, durf, standvastigheid en uiteindelijk: overwinning. Dan: “Het gaat om het verwezenlijken van dromen, het vinden van dagelijkse inspiratie voor zowel kleine als grote prestaties, iets waar ik persoonlijk veel waarde aan hecht en wat ik ook mijn kinderen probeer bij te brengen.”

Inspirerende ervaring

Uit de workshops die in mei plaatsvinden worden uiteindelijk zestig jonge dansers geselecteerd die de drie voorstellingen op spectaculaire wijze openen. Hoewel iedere ambitieuze jonge danser welkom is bij de workshops, zijn er een aantal criteria waar in de uiteindelijke selectie goed naar gekeken wordt. “Eén van de belangrijkste criteria hier is het vermogen om snel materiaal te leren en te onthouden. We moeten tenslotte binnen enkele weken een show van 15-20 minuten samenstellen. Enthousiasme is ook belangrijk. We hebben artiesten nodig die energie en passie uitstralen. Dansers die het enorme podium kunnen beheersen. Als danser leerde ik al vroeg: hoe groter het podium, hoe meer je het moet domineren. Maar uiteindelijk is ons doel om een inspirerende ervaring te bieden voor zowel de dansers als voor het publiek, gevuld met het najagen van dromen en het bereiken van grootsheid. Van echte glorie.”

Geïnteresseerd in de workshops van Dan? Ga naar het talentenprogramma voor meer informatie en aanmelding. Tickets bestellen voor deze unieke voorstelling? Ga dan naar de website.