Genomineerden voor dansprijs de Zwanen 2013 bekend

Campagnebeeld Nederlande Dansdagen 2013Woensdag 26 juni werden de genomineerden bekendgemaakt voor de Zwanen 2013, de Dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). De winnaars worden uitgekozen door de danscommissie die bestaat uit de VSCD- dansjury en programmaredactie van de Nederlandse Dansdagen. De uitreiking van de Zwanen 2013 vindt plaats op zondag 6 oktober 2013 tijdens de 16e editie van de Nederlandse Dansdagen in Maastricht.

De genomineerden dansproductie

De genomineerden in de categorie ‘meest indrukwekkende dansproductie’ zijn: Midnight Rising van Club Guy & Roni Haver, Domestica van Dansgroep Amsterdam en WArd/waRD van de choreografen Ann van den Broek en Kriztina de Châtel, Overture van Het Nationale Ballet met de choreografie van David Dawson en de voorstelling 4 Seasons van choreograaf Samir Calixto en dansgroep Korzo Producties.

Genomineerden dansprestatie

In de categorie ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ zijn de genomineerden: Dunja Jojic, Medhi Walerski en Francesco Cursi. Dunja Jojic is genomineerd voor haar rol in Midnight Rising. De voorstelling die tegelijkertijd strijd voor de titel van ‘meest indrukwekkende dansproductie’. Medhi Walerski voor zijn rol in Programma V: ‘School of Thought’. Deze choreografie is samengesteld door Paul Lightfoot en Sol León met het gezelschap van het Nederlands Dans Theater I. Francesco Cursi is genomineerd voor zijn rol in How Long is Now van choreografe Conny Janssen en haar gezelschap Conny Janssen Danst.

De danscommissie

De danscommissie voor de Zwanen 2013 bestaat uit juryvoorzitter Anita van Dolen (dansprogrammeur Stadsschouwburg Amsterdam/Julidans), programmavoorzitter Peggy Olislaegers (directeur Nederlandse Dansdagen), Fons Dejong (dansprogrammeur Theater aan het Vrijthof), Hildegard Draaijer (artistiek leider Theatergroep DOX), Dave Schwab (dansprogrammeur Rotterdamse Schouwburg), Stella van Leeuwen (programmeur theater en dans Lowlands), Simon de Mowbray (sr. dansdocent Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten), Liesbeth Wildschut (lecturer Theatre and Dance Studies van Universiteit Utrecht) en Nada Mounzer (redacteur NTR).

Meer informatie over de uitreiking of de kaartverkoop is te vinden op de website van de Nederlandse Dansdagen.