Frankrijk krijgt boete voor verstoren rituele dans bij rugbyfinale

Haka. Foto Hills' OEDe rituele dans van het Nieuw-Zeelandse rugbyteam werd zondag vlak voor de finale van het wereldkampioenschap rugby verstoord. De Franse rugbyers overtraden de regel om tijdens de 'haka' op tien meter afstand van de middenlijn te blijven en krijgen daarom een boete.

De haka is een rituele dans die opgevoerd wordt voor elke rugbywedstrijd van het Nieuw-Zeelandse team. Ook andere landen uit die regio, waaronder Fiji, Samoa en Tonga, voeren voor een wedstrijd een eigen rituele dans op. Deze tradities liggen al jaren onder vuur, vooral Europese landen vinden de dansen intimiderend. Teams willen dat zij een kans moeten krijgen om te reageren op de traditionele dans.

De Fransen deden dit zondag door gearmd en in V-formatie op de tegenstanders af te lopen. Ze kwamen volgens de Franse aanvoerder Thierry Dusautoir zo dichtbij dat ze de tegenstanders hadden kunnen kussen. "Het was een schitterend moment dat we ons de rest van ons leven zullen herinneren." Toch moeten zij die herinnering bekopen met een boete van ruim 11.000 euro.

Het Nieuw-Zeelandse team zelf is niet blij met de boete die Frankrijk opgelegd heeft gekregen van de internationale rugbybond. Volgens de Maori-traditie wil men juist dat de tegenstander zich roert tijdens de haka, in plaats van dat moment onbewogen af te wachten.