Fang-Yu Shen nieuwe huischoreograaf Scapino Ballet

Fang-Yu Shen nieuwe huischoreograaf Scapino BalletDe jonge, Taiwanese choreografe Fang-Yu Shen (31) gaat vanaf januari 2013 aan de slag als de nieuwe huischoreograaf van het Scapino Ballet Rotterdam. Ze is hiermee de opvolger van Marco Goecke en zal gedurende twee jaar drie stukken maken voor het gezelschap. Ook is de Duitse choreograaf Felix Landerer (36) vast aangesteld en hij zal er twee jaar als ‘resident choreographer’ werkzaam zijn. Nieuw werk zal onder andere te zien zijn in TWOOLS 15 dat in juni 2013 in première zal gaan.

Shen en Landerer

Scapino Ballet heeft de traditie om jonge, nog onbekende choreografen een groot podium te geven en de mogelijkheid hun carrière als choreograaf te stimuleren. Fang-Yu Shen werd opgeleid in Taiwan in moderne en traditionele dans, en zette haar dansopleiding voort aan de Folkwang Universiteit in Essen (D), waar ze later ook de masteropleiding voor choreografie afrondde. Naast het choreograferen danste ze in werken van Libby Nye, Trisha Brown en anderen. In 2011 won ze onder andere de 2e Choreografieprijs op het internationale Choreografenconcours in Hannover, waarvan Ed Wubbe eveneens de artistiek leider is. Haar werk kenmerkt zich door dynamiek en snelheid, wat door de jury van het internationale Choreografenconcours als ‘buitengewoon fascinerend’ werd omschreven.

Feliz Landerer is al sinds 2006 in Hannover bezig als choreograaf. Hij werkte al eerder met het Scapino Ballet, namelijk in 2010 waar hij voor het programma TWOOLS 13 zijn verassende stuk Fake One creëerde. Dit stuk werd ook geselecteerd voor de Nederlandse Dansdagen.