Winnaars zwanen

De winnaars van de Dansprijzen 2022

30 september zijn tijdens het Nederlandse Dansdagen Gala in Theater aan het Vrijthof de VSCD Dansprijzen, beter bekend als de Zwanen, uitgereikt. De openingsavond van de 25e editie van de Nederlandse Dansdagen kreeg een extra feestelijk tintje door de uitreiking van een Gouden Zwaan. Voor het eerst werden er ook Jonge Zwanen uitgereikt aan de meest indrukwekkende jeugddansproductie en jeugddansprestatie. Deze nieuwe dansprijzen zijn op initiatief van het gehele jeugddansveld in het leven geroepen, als erkenning voor de kwaliteit en het innovatieve vermogen van de jeugddans.  

Dit zijn de dans winnaars van de 25e jubileumeditie van de Nederlandse Dansdagen 2022 op een rij:

Gouden Zwaan

Lloyd Marengo ontving de Gouden Zwaan, als waardering voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als wegbereider voor de hiphop community. 

Zwanen

De Zwaan voor Meest indrukwekkende dansproductie werd toegekend aan ‘Figures in Extinction [1.0]’ van Crystal Pite en Simon McBurney, gemaakt voor Nederlands Dans Theater 1. Danser Young Gyu Choi van Het Nationale Ballet kreeg de Zwaan voor Meest indrukwekkende dansprestatie voor zijn rol in ‘7e Symfonie’ van Toer van Schayk.

Winnaars Beste Dansproductie

Winnaar Beste Dansprestatie


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Jonge Zwanen

De Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansproductie ging naar ‘Birds’ van Dalton Jansen, gemaakt voor DOX. Breakdancer Dietrich Pott ontving de Jonge Zwaan voor Meest indrukwekkende jeugddansprestatie voor zijn rol in ‘B-Boy XL’ van Maas theater en dans. 

Winnaar Jonge Zwaan Meest indrukwekkende jeugddansproductie

Winnaar Jonge Zwaan Meest indrukwekkende dansprestatie

Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht

Nieuw was ook de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht, waarbij de winnaar met een geldbedrag van €25.000,- zijn of haar idee voor een nieuwe voorstelling kan uitwerken. Simon Bus is de winnaar van de Innovatieprijs Nederlandse Dansdagen Maastricht. Het geldbedrag is mede mogelijk gemaakt door de Gemeente Maastricht, voor een nieuw te maken werk wat tijdens de Nederlandse Dansdagen 2023 in première zal gaan.

Winnaar innovatieprijs Nederlandse Dagen Maastricht
 

Meer inspiratie