Ernst Meisner

Choreograaf en artistiek leider Ernst Meisner benoemd tot adjunct-directeur Talentontwikkeling bij Het Nationale Ballet

Niet alleen viert artistiek Ernst Meisner dit jaar het 10-jarige jubileum van zijn Junior Company, ook is hij afgelopen week verrast met een promotie. Per 1 februari is adjunct-directeur Talentontwikkeling bij Het Nationale Ballet. Het gezelschap geeft met deze nieuwe functie een impuls aan het belang van talentontwikkeling van zowel balletdansers als choreografen.

Wat houdt zijn nieuwe functie in?

Als adjunct-directeur Talentontwikkeling is Meisner verantwoordelijk voor de gehele keten van talentontwikkeling: de samenwerking met balletscholen, waaronder partnerschool de Nationale Balletacademie, het optimaal functioneren van de Junior Company en het creëren en borgen van een zo inspirerend mogelijke omgeving voor het doorgroeien van dans- en choreografietalent naar Het Nationale Ballet. Verder wordt Meisner verantwoordelijk voor de balletprogrammering in Studio Boekman.

Artistieke leiding van de Junior Company en de Nationale Balletacademie

Meisner is nu artistiek leider van de Nationale Balletacademie, Amsterdam, onderdeel van de Academie voor Theater en Dans. Meisner is daarnaast ook artistiek leider van de Junior Company van Het Nationale Ballet. Zijn functie als artistiek leider van de Nationale Balletacademie, die hij vervulde sinds 2018, bouwt hij geleidelijk af en legt hij per 1 augustus 2024 neer. Meisner blijft naast zijn nieuwe functie bij Het Nationale Ballet artistiek leider van de Junior Company.


Artistiek leider Ernst Meisner blikt terug op 10 jaar Junior Company: ‘‘Het is mooi om te zien hoe jong talent zich ontwikkelt’’


 

Volledige potentieel waarmaken

Ernst Meisner kijkt uit naar zijn nieuwe rol. “Talent ontwikkelen is een breed begrip en betekent niet alleen jonge dansers ontwikkelen, maar juist ook talent binnen alle rangen en op alle momenten van hun carrière ondersteunen. Op die manier zorgen we ervoor dat iedereen zijn volledige potentieel kan waarmaken. Bovendien is het in een veranderende wereld van groot belang dat we aldoor opnieuw en kritisch kijken naar onze zo geliefde kunstvorm. Door de juiste impulsen kan en zal ballet in Nederland een voorbeeldfunctie blijven hebben. Dit bereiken we onder andere door het geven van kansen aan choreografisch talent met een passie voor ballettechniek. Door samenwerkingen die ons uitdagen dingen op een andere manier te bekijken. En door een breed palet aan stemmen de ruimte te geven om iets nieuws aan ons gezelschap toe te voegen. De samenwerking verder versterken tussen de Nationale Balletacademie en Het Nationale Ballet blijft eveneens een belangrijk onderdeel van mijn missie.”

Ted Brandsen over Ernst Meisner

“In de tien jaar dat Ernst werkzaam is als artistiek leider van de Junior Company van Het Nationale Ballet is het gezelschap uitgegroeid tot een niet meer weg te denken factor in het Nederlandse danslandschap,'' vertelt Ted Brandsen, directeur van Het Nationale Ballet. ''Zestig procent van de dansers van Het Nationale Ballet zijn afkomstig van de Junior Company maar ook vele voormalig Junior Company dansers zijn doorgestroomd naar buitenlandse topgezelschappen. De bloei van de Junior Company is grotendeels te danken aan de tomeloze energie van Ernst. Met zijn grote kennis, gedrevenheid, toewijding en liefde voor het vak heeft hij de Junior Company tot een groot succes gemaakt en is het gezelschap wereldwijd nu een voorbeeld voor andere junior gezelschappen. Daarnaast is onder leiding van Ernst de Nationale Balletacademie in korte tijd is internationaal uitgegroeid tot een van de top balletacademies.”

René Vlemmix, zakelijk leider Nationale Balletacademie: “Sinds ons aantreden als tweehoofdige leiding van de Nationale Balletacademie in 2018, heeft ontwikkeling van de opleiding centraal gestaan en is er in vijf jaar veel gerealiseerd. De vooruitstrevende visie van Ernst Meisner op ballet in het algemeen en talentontwikkeling in het bijzonder was hierin leidend. Dit heeft onder andere geleid tot de omvorming van de opleiding naar een associate degree Klassiek Ballet. Daarnaast is mede op initiatief van Ernst Meisner de - in Nederland unieke - bacheloropleiding Docent Klassiek Ballet opgericht. Verder is de Amsterdam International Summer School nieuw leven ingeblazen. Ook is het door Ernst geïnitieerde initiatief Company Experience Week tot stand gekomen. Hierin krijgen pre-professionals van 16-19 jaar de kans om te werken met en gecoacht te worden door eerste solisten van Het Nationale Ballet. Tot slot werd eind 2023 een langgekoesterde droom werkelijkheid: de NBA kreeg een prachtig nieuw gebouw aan de Nicolaas Tetterodestraat in Amsterdam Overamstel. Alle leerlingen en studenten zijn in één gebouw samengebracht.”

Fotocredits: Erwin Olaf

Meer inspiratie