Ballet National de Marseille en ICKamsterdam op Holland Festival

Ballet National de Marseille en ICKamsterdam op Holland Festival

Het Holland Festival krijgt de wereldpremière van een Europese samenwerking waarbij de krachten van twee dansgezelschappen, Ballet National de Marseille en ICKamsterdam, worden gebundeld. De internationale dansproductie Extremalism is een multidisciplinaire voorstelling met dertig dansers, vierentwintig uit Marseille en zes uit Amsterdam. Deze grootschalige jubileumvoorstelling bezegelt de twintigjarige samenwerking van het choreografenduo Emio Greco en Pieter C. Scholten. Extremalism viert zijn dubbelpremière in Nederland en in Frankrijk, in het Holland Festival (12 en 13 juni in Koninklijk Theater Carré) en als openingsvoorstelling van Montpellier Danse.

Jubileum Emio Greco en Pieter C. Scholten

Twintig jaar geleden begon de samenwerking tussen Emio Greco en Pieter C. Scholten met de zoektocht naar een nieuwe vorm van dans voor het klassiek geschoolde danserslichaam van Greco. Inmiddels staan ze aan het hoofd van stadsgezelschap ICKamsterdam, een platform voor hedendaagse dans in Nederland, en van het befaamde Franse gezelschap Ballet National de Marseille in Frankrijk. Met Extremalism grijpt het duo terug op de kwaliteiten die hun vroegere werk definieerden: de eigen lichaamstaal en het ‘extremalisme’ (een samentrekking van ‘extreem’ en ‘minimalisme’). Het is tevens de vijfde voorstelling op Holland Festival van Greco en Scholten.

Extremalism van ICKamsterdam

De multidisciplinaire dansproductie Extremalism behoort tot de meest ambitieuze en omvangrijke in het oeuvre van Emio Greco en Pieter C. Scholten. De productie is betreft schaalgrootte, met dertig dansers op het toneel in tijden van schaarste en bezuinigingen, een viering van de hedendaagse dans en de kracht van het lichaam. Een schreeuw in crisistijd. Wat doet een lichaam in een extreme situatie? Of hoe overleeft het juist in een hele minimale setting? Kortom, hoe reageert een lichaam op crisis? Door de kracht van het lichaam breekt Extremalism uit een crisis als Houdini uit zijn keten.

Ook na twintig jaar aan de top van de internationale danswereld is het vizier van Emio Greco en Pieter C. Scholten nog steeds gericht op nieuwe uitdagingen: “Na twintig jaar samenwerken nemen we onvermijdelijk het verleden met ons mee, maar enkel om een voorzichtige blik op de toekomst te werpen. Extremalism is geen retrospectief, het is een voortschrijdende zoektocht naar een balans zonder evenwicht. Dat is nu eenmaal de motor van ons artistieke werk.”

Na de wereldpremière in Koninklijk Theater Carré Amsterdam op 12 juni speelt de dansvoorstelling Extremalism nog vijf keer: 13 juni in Nederland, 18 en 19 juni in Italië en 24 en 25 juni in Frankrijk. In 2016 gaat Extremalism ook op tournee door Nederland. 

Ga naar de website van Holland Festival voor meer informatie over Extremalism.

Meer inspiratie