Q61 Cemetry - Ann van de Broek. © Sanne Peper

Alle dansoptredens op begraafplaats Alkmaar afgelast

Alle geplande optredens van Q61 Cemetery van dansgezelschap WArd/waRD op de algemene begraafplaats in Alkmaar zijn afgelopen weekend niet doorgegaan. Dat had de organisatie van Karavaan, het reizende buitentheater, vanwege 'blijvende en serieuze' bedreigingen besloten. De politie kan de veiligheid van dansers, publiek en medewerkers niet garanderen.

Spoedprocedure tegen Q61 Cemetery

De dansvoorstelling Q61 Cemetery, die gaat over verlies, verdriet en rouw, werd vrijdag 22 mei vanwege de dreigementen al geschrapt. Een Alkmaarder wiens overleden vrouw op de begraafplaats ligt, had uit boosheid een spoedprocedure aangespannen tegen de gemeente, die de vergunning had verleend. Hij verloor de zaak, maar er kwamen veel negatieve reacties los. Er waren nog voorstellingen tot maandag 25 mei gepland, maar die gingen ook niet door.

Betreurde reacties van Karavaan en WArd/waRD

Karavaan en WArd/waRD lieten in een reactie weten te betreuren dat ze niet de mogelijkheid kregen de voorstelling te laten zien en niet hierover in gesprek konden gaan. Ook burgemeester Pieter Bruinooge betreurde de commotie.

Het dansgezelschap en Karavaan vonden het "heel erg om te moeten wijken" voor geweld en dreigementen. "Kunst kan maatschappelijke onderwerpen juist op een menselijke maat tastbaar maken", aldus de organisatie. Ook het publiek zou teleurgesteld zijn. "Op de voorstelling is door bezoekers van de try­out die op donderdagavond wel doorgang kon vinden, zeer positief gereageerd. Ook in Antwerpen waar Q61 Cemetery vorig jaar op drie verschillende begraafplaatsen heeft gespeeld waren de reacties positief", stelt de organisatie. Het is nu afwachten wat Den Bosch gaat doen, waar de dansproductie Q61 Cemetery ook verschijnt.