Anastasiya Dunayevska

Oekraïense Anastasiya geeft dansworkshops in Nederland: ´´Nederland is een vrij land met een grote dans community´´

Tekst: Vica Kolbeek

De 27-jarige Anastasiya komt oorspronkelijk uit de havenstad Odessa, in Oekraïne. Door de oorlog is ze samen met vriend gevlucht zonder te weten waar ze zouden eindigen. Het werd uiteindelijk Nederland en nu probeert ze hier haar danscarrière opnieuw op te bouwen.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


Ritmische gymnastiek

´´Toen ik 5 jaar oud was liep ik met mijn zus en met mijn ouders over straat en een vrouw stopte ons en zei dat we mooie sport lichamen hadden en dat we perfect waren voor turnen of ritmische gymnastiek´´, vertelt Anastasiya. Die opmerking bleef hangen en niet lang daarna begon Anastasiya met ritmische gymnastiek. Toch was ze niet overtuigd. In hetzelfde gebouw was er ook een dansschool en omdat ze zo goed was mocht ze van de dansdocenten meedoen met de volwassenen dansgroepen. ´´Op de dansschool danste ik verschillende stijlen zoals hip-hop en funk´´. Anastasiya is na haar afstuderen aan de kunstschool met vooral werelddansen begonnen met lessen geven, choreograferen en met personal training. ´´Ik heb de dansstijlen bachata, salsa en kizomba geleerd en daar ben ik ook in gaan lesgeven´´. Daarnaast heeft ze samen met haar zus ook nog een lokaal kizomba festival georganiseerd waar veel Nederlanders op af kwamen. ´´Amsterdam is een van de hoofdsteden van de stijl kizomba´´.

Anastasiya Dunayevska

Van Odessa naar Nederland

Anastasiya woonde in het centrum van Odessa en was nog wakker rond de tijd dat de eerste raketten insloegen. ´´Ik was bezig met een grote schoonmaak, ik weet niet waarom maar ik voelde dat ik iets moest doen en dat er iets ging gebeuren´´. De eerste bombardementen waren voelbaar voor Anastasiya, ´´Mijn ramen bewogen zo hard, ik wist direct dat er iets mis was´´. Omdat ze alleen woonde is ze naar haar vriend gegaan die ook in Odessa woonde maar oorspronkelijk uit Turkije komt. ´´De dag erna hadden we besloten om Oekraïne te verlaten, tijdens de vlucht voelde ik niks het enige waar ik aan dacht was, hoe komen wij hier weg´´. Via Moldavië hebben ze Oekraïne verlaten, ´´We zijn in totaal in 5 landen geweest op onze route naar Nederland. Onderweg waren nog steeds bezig met waar gaan we naartoe´´. Nederland kwam al snel op hun pad om een paar redenen, ´´Voor mij is Nederland een goede optie vanwege de grote dans community die er hier is en er wordt goed Engels gesproken in tegenstelling tot bijvoorbeeld Duitsland. Mijn vriend die werkt bij een IT-bedrijf die ook locaties heeft in onder andere Duitsland en Nederland. Op die manier hebben we voor Nederland gekozen´´, zegt Anastasiya.

Anastasiya Dunayevska

Dans en sociale media

Anastasiya werkt nu in een kledingwinkel en geeft 1 keer per week dansles. Maar ook af en toe een workshop. ´´Ik heb de laatste tijd workshops gegeven in de stijlen Bachata en Kizomba in Den Helder en Amsterdam. Maar ik wil meer doen omdat het mijn passie is´´, zegt Anastasiya. Daarnaast doet ze ook mee aan lokale projecten, voor een daarvan heeft ze een dans gemaakt voor kinderen met sociale problemen en kinderen die nog herstellende zijn van kanker. Dans is niet haar enige passie op dit moment, Anastasiya heeft in het afgelopen haar passie voor sociale media en editen ontdekt. Dat pakt ze nu op doormiddel van Tik Tok en Instagram.  

 

Meer inspiratie