Headerfoto by BY: Victor Klijsen

7 vragen aan by BY - alumni Docent Dans ArtEZ

In 2015 zijn Bart Merks en Yuliya Globa afgestudeerd aan de bacheloropleiding Docent Dans van ArtEZ. Hierna zijn zij samen een eigen onderneming gestart waar zij “voornamelijk interdisciplinair werk maken, de grenzen opzoeken tussen alles en iedereen, en bewegen om mensen te bewegen”. Dit alles onder de naam ‘by BY’.

Hoe zijn jullie met dans in aanraking gekomen?

B: Ik ben opgegroeid in een creatieve familie en belandde al op vroege leeftijd in theaters en musea. Voor mij was waarschijnlijk de eerste echte aanraking met dans, toen ik op 3-jarige leeftijd in de wereld van de indianen in Amerika werd ondergedompeld.

Y: Ik ben opgegroeid in Oekraïne, waar ik als kleuter gefascineerd raakte door de muziek, dans en samenspel binnen de Oekraïense folklore. Vanaf dat moment ben ik nooit meer gestopt met bewegen.

Waarom zijn jullie naar deze dansopleiding gegaan?

Vanaf het eerste moment voelden wij ons thuis bij ArtEZ. Er is een enorme prikkeling van verschillende kunsten die altijd blijft inspireren.
Werkend vanuit een student gestuurde visie, staat het individu binnen de opleiding centraal. Zo wordt er gewerkt aan persoonlijke ontwikkeling en is het mogelijk om een eigen visie te creëren op het beroep van dansdocent. Binnen de opleiding werden wij naar vier beroepsrollen gevormd: Docent, Danser, Maker en Ondernemer. En als we kijken naar ons huidige werk zijn wij daadwerkelijk actief in deze vier rollen, en dat elke dag in een andere vorm.

Interdisciplinaire performance 'DansLAB X and/or Y'

Daarnaast waren wij (en nog steeds) erg gefascineerd door het Interfacultaire Programma wat ArtEZ aanbiedt. Hier werd ons de ruimte gegeven om andere disciplines, passies, hobby’s en interesses te ontwikkelen, en te combineren met dans. Bart volgde voor de studie Docent Dans een theaterprogramma en een dansvooropleiding. Naast de dansopleiding ontwikkelde hij ook zijn beeldende visie van kunst. Yuliya deed het gymnasium in Duitsland met extra beeldende kunstvakken en heeft een muzikale vooropleiding op zak. Dit resulteerde in onze profilering tijdens het vierde jaar, waar wij een onderzoek deden naar imagovorming en de interdisciplinaire performance DansLAB: X and/or Y ontwikkelden. Hierin kwamen onze fascinaties voor Mode en Gender samen en mochten wij werken met geweldige muzikanten, visual artists, modeontwerpers en dansers.

Hoe ervaarden jullie je studie; waar liepen jullie tegenaan?

De studie Docent Dans was voor ons beide een zoektocht naar onszelf, op vele manieren. Het is een intense studie waar je je totaal aan moet overgeven, sterk in je schoenen moet staan en wilskracht moet hebben. Met andere woorden, een grote ontwikkelingsplek waar veel dromen werkelijkheid kunnen worden. De dansopleiding voelde als een proeftijd, een goede voorbereiding op de realiteit die erna komt. Deze studie biedt ruimte voor iedereen dankzij het grote aanbod aan vakken en projecten, maar uiteindelijk hadden wij onze ontwikkeling zelf in de hand.

Performance i.s.m. Maison the Faux

Hoe typeren jullie jezelf als danser?

Bart kwam binnen met een academische dansachtergrond, Yuliya daarentegen kwam uit de underground Hip Hop scene van Duitsland. Twee werelden die uiteindelijk samenkomen in een hedendaagse flow waarin beide talenten vrijheid krijgen om elkaar evenredig te versterken. Binnen improvisatie zien wij de meeste ruimte om ons bewegingsidioom te delen, te versterken en verder te ontwikkelen. Wij blijven twee dansers met ieder onze eigen dansstijl maar omarmen dit gegeven als een middel.

Hebben jullie ook naast je studie gedanst?

Jazeker. Wij hebben verschillende projecten en performances gedaan naast de studie, die soms door de studie werden geïnitieerd en/of gefaciliteerd, en soms door onszelf. Ook reisden wij naar Düsseldorf, Köln, Berlijn, Londen en New York om lessen te volgen in verschillende stijlen. Eigenlijk zijn wij best snel samen gaan choreograferen en werd het experimenteren met andere studenten van verschillende disciplines een belangrijke bezigheid binnen en naast onze studie.

Interdisciplinaire performance i.s.m. Annelie Koning

Wat ben je na je studie gaan doen? Was het moeilijk om aan de bak te komen?

Onze samenwerking begon al tijdens het tweede jaar van de studie, hierdoor hebben wij drie jaar kunnen experimenteren met elkaar in een veilige omgeving. Nadat wij de interdisciplinaire performance DansLAB: X and/or Y ontwikkelden voor ons afstuderen, wisten wij dat deze samenwerking magisch is. Na onze studie hebben wij direct een kunstcollectief opgericht, genaamd ‘by BY’. Hierin werken wij veel samen met kunstenaars vanuit verschillende disciplines, zoals modeontwerpers, muzikanten en beeldend kunstenaars. Daarnaast werken wij op diverse werkplekken, bijvoorbeeld dansscholen, onderwijsinstellingen, festivals. Dus zowel op locatie als in theaters. Het is een uitdaging om volledig op eigen benen te staan, maar wij blijven onze dromen volgen en werken met passie. Daarmee komen wij prima financieel rond en daar zijn wij trots op.

Is er nog leven naast de dans?

Wij geloven dat alles in verband staat met de dans/ kunst. Iedere ontmoeting, handeling en bezigheid inspireert ons om een compositie/performance/film/foto/installatie/les/kostuum van te maken. Misschien kunnen wij daarom geen onderscheid maken tussen leven met óf zonder de dans/kunst.

Volg Bart Merks en Yuliya Globa via de website van by BYFacebook of Instagram. Voor meer informatie over de dansopleidingen van ArtEZ, zie: www.artez.nl

Teaser VER | by BY

Teaser TYCK TYCK | by BY

Headerfoto by BY: Victor Klijsen

Meer inspiratie