Pacific Northwest Ballet

Het Pacific Northwest Ballet is een van de grootste balletgezelschappen van Amerika. Het gezelschap, bestaande uit minder dan vijftig dansers, presenteert meer dan honderd voorstellingen per jaar. Het Pacific Northwest Ballet heeft opgetreden in Europa, Australië, Taiwan, Hongkong, Canada en Amerika.

Geschiedenis Pacific Northwest Ballet

Het Pacific Northwest Ballet (PNB) is opgericht in 1972 als Pacific Northwest Dance Association. Het gezelschap was toen onderdeel van het Seattle Opera Association en werd geleid door Leon Kalimos (uitvoerend directeur, 1973-1977), Janet  Reed (artistiek directeur en directeur van de PNB school, 1974-1976) en Melissa Hayden (artistiek directeur en directeur van de PNB school, 1976-1977). In deze jaren bestond het repertoire van het gezelschap onder andere uit de Notenkraker en korte voorstellingen in gemixte dansstijlen. In september 1977 werd het gezelschap een onafhankelijke organisatie. Hiermee werd ook de naam van het gezelschap veranderd in Pacific Northwest Ballet.

Artistieke leiding Kent Stowell en Francia Russell

In augustus 1977 werden Kent Stowell en Francia Russell benoemd tot artistiek directeur van het NPB. Gedurende hun carrière als artistiek directeur zorgden zij er samen voor dat het gezelschap en de school die erbij hoorde een goede reputatie kreeg in binnen- en buitenland. Pas in juli 2005 kwam er een vervanger voor Stowell en Russel: Peter Boal nam het stokje van hen over en werd de nieuwe artistiek directeur van het PNB. Onder zijn leiding is het PNB uitgegroeid tot een van de grootste en bekendste balletgezelschappen in Amerika.

Abonneren op Pacific Northwest Ballet