Home » Blogs

Assen 2011: Just Dance!

23 november 2011 - Mario Egthuijsen

In een diep gat waren we gevallen toen iedereen maandagnacht 14 november j.l. de Bonte Wever in Assen verlieten. Jammer dat het afgelopen was! Voor de 36ste keer alweer: het dance festival in Assen dat jaarlijks in november in de Drentse hoofdstad gehouden wordt.

Ellen en ik waren er voor de tweede keer. Vorig jaar hadden we twee dagen vanaf onze gereserveerde plaatsen met open mond naar de dansers staan gapen. Dit jaar wilden we ook aan een paar wedstrijden meedoen en een aantal workshops en lectures bijwonen die door de beste dansers op aarde gegeven werd. Als een klein kind die bijna jarig is en op zijn cadeautje zit te wachten, zo ook leefden we naar de woensdag toe dat we naar Assen zouden gaan. Wedstrijdkleding, make-up, sieraden, dansschoenen enz. enz. ... check check en re-check! En dan eindelijk op naar Assen!

Woensdagmiddag kregen we lectures van o.m. voormalige wereldkampioenen Donnie Burns, Alan Fletcher, Mirko Gozzoli en Edita Daniute. Zeer interessant en bovenal inspirerend zoals deze dame en heren hun kennis en danskunsten overbrengen. Prachtig om te zien hoe de inmiddels 64 jarige Alan Fletcher zijn heupactie in de samba laat zien, nog steeds soepel en lenig! Doe ik hem (nog) niet na!
En Mirko en Edita, de huidige nummer 2 van de wereld van de ballroom professionals. Hoe zij met gemak over die vloer zweven met een constante houding! Kortom alles klopt. Dansen is toch niet zo moeilijk. Wij maken het moeilijker dan het is.

Zeker ook voor Donnie Burns heb ik diep respect. Ondanks meer dan drie kwartier lang praten, wist hij met een boeiende wijze van vertellen onze aandacht van A tot Z vast te houden. Met soms prachtige beeldspraak: de luipaard die op zijn avondmaal af rent. Het prachtige dier denkt niet na over zijn technieken maar gaat er voor. Het is nu of nooit. "Perform!" Denk niet aan je pasjes, je technieken. Daaraan denk je in de trainingen. Met de wedstrijd denk je alleen maar aan je uitvoering. Just Dance!

Lekker dansen! Dat was het thema dit jaar in Assen waar vele honderden dansers uit binnen- en buitenland elkaar troffen. Het maakt niet uit of je uit bijv. Rusland, Amerika of Zuid-Afrika komt. Je gaat vriendschappelijk met elkaar om. Was de hele wereld maar net zo als binnen deze vier muren tijdens dit dance festival. Zo gemoedelijk, zo gezellig, kortom één groot feest.

 

Het niveau waarop gedanst werd was geweldig! Aandoenlijk maar tegelijkertijd ook meesterlijk goed waren de jonkies beneden 10 en 16 jaar! Wat een discipline! Professionals van zowel latin als ballroom dansten hun wedstrijd op resp. zaterdag- en zondagavond. Je weet dan niet meer waar je naar kijken moet. Een waar spektakel! Als wedstrijddanser kijk je naar meer details als de gemiddelde toeschouwer. Hoe Mirko en Edita de show stelen tegenover de meer ingetogen Arunas en Katusha, de huidige wereldkampioenen! En dan de latin. Zowel op amateur als professioneel gebied was het niveau zeer hoog! Riccardo en Yulia, Sergei en Melia, Neil en Ekaterina enz. Ze waren er allemaal.

Behalve latin en ballroom was er ook showdance en exhibition dance. Top of the bill waren de Nederlandse kampioenen Martin van Bentem en Marielle Constancia met hun geweldige bombastische en stoere show! Maar zeker ook Arsen en Oxana die in hun showdance een zeer duidelijk en ontroerend verhaal hadden gestopt.

In de amateurklasse hebben wij drie wedstrijden meegedaan. Een leuke en tevens interessante ervaring op deze grote vloer. Bovendien dans je met andere dansparen. Goed voor je floorcraft dus. Bij onze laatste wedstrijd, de pre-amateurwedstrijd, werden we derde in de A-klasse (de hoogste klasse) van 45 paren! Dat is nog eens een opsteker!

Wij kunnen het zeker iedere ballroom- en latindanser aanraden om volgend jaar mee te doen in Assen. Maar ook als je dansen alleen als toeschouwer kan waarderen, is het ook zeker de moeite waard!
Wij kijken in elk geval met veel plezier terug op deze mooie, boeiende, inspirerende en vooral gezellige dagen.

Kijk voor meer informatie op www.dansinternationaal.nl

Meer foto's vind je op mijn Facebook pagina: www.facebook.com/megthuijsen

Mario Egthuijsen