Home » Reportage
Spitzen blessures

Zo houd je dansblessures buiten de deur: 8 handige tips

Als danser is weinig zo vervelend als een blessure. Niet alleen is het pijnlijk, het zorgt er ook voor dat je een tijdje uit de running bent. Voorkomen is altijd beter dan genezen! Daarom zetten we een aantal tips op een rij hoe je blessures zoveel mogelijk buiten de deur houdt. Ook vertellen je kort wat je kunt doen als je onverhoopt tóch een blessure oploopt.

1. Sla de warming up en cooling down niet over

De warming up en de cooling down worden door veel dansers nogal eens vergeten, terwijl dit juist heel belangrijk is. Het verkleint niet alleen de kans op blessures, maar kan er ook aan bijdragen dat je dag erna minder spierpijn hebt. Een warming up zorgt ervoor dat je spieren warm worden en warme spieren zijn veel minder gevoelig voor blessures. Een goede warming up zou zelfs je prestaties ten goede komen. Met een cooling down geef je je lichaam de kans om weer tot rust te komen.

2. Luister naar je lichaam

Je lichaam kan je vaak veel vertellen. Negeer de signalen die je lichaam je geeft daarom niet! Als een bepaalde oefening of je dansschema te zwaar voor je is, zet dan niet koppig door. Overbelasting speelt vaak een grote rol in het veroorzaken van een blessure. Ook oververmoeidheid is vaak een van de oorzaken.

3. Let op je danshouding en -techniek

Een verkeerde danshouding- en techniek kan er ook voor zorgen dat je blessures oploopt. Dit zouden zelfs de grootste veroorzakers van blessures zijn. Het is daarom erg belangrijk dat je je laat begeleiden door een professional.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

4. Blijf ook naast het dansen bewegen

Het helpt enorm om een goede conditie te hebben. En hoewel je met dansen al aan een portie beweging komt, is het zeker niet onverstandig om daarnaast nog regelmatig te bewegen. En dat hoeft echt geen intensieve sport te zijn. Denk bijvoorbeeld aan een dagelijkse wandeling. Ook krachttraining naast het dansen kan heel nuttig zijn. Hiermee maak je je spieren namelijk sterker en krachtige spieren kunnen je beter beschermen tegen blessures.

5. Zorg voor een gezond voedingspatroon

Een (grotendeels) gezond voedingspatroon kan veel doen voor de preventie van blessures.  Allereerst is het belangrijk om genoeg vitaminen en mineralen binnen te krijgen. Eet dus genoeg groenten en fruit. Daarnaast is het als sporter zeer van belang dat je genoeg eiwitten binnenkrijgt. Je vindt eiwitten onder andere in vlees, vis, noten, eieren en zuivel.

6. Drink genoeg water tijdens het dansen

Het is uiteraard belangrijk dat je in het dagelijks leven genoeg water drinkt, maar vooral ook tijdens het dansen. Door het zweten verlies je namelijk vocht en het is juist tijdens inspanning belangrijk dat je lichaam een goede vochtbalans heeft. Hierdoor zal je niet alleen minder last krijgen van blessures, maar ook van kramp.

7. Draag goede dansschoenen

Zeker als je een fervente danser bent, doe je er goed aan om te investeren in een goed paar dansschoenen. Goedkope, slechte passende of te oude schoenen kunnen je blessures bezorgen. Dans je op spitzen? Dan is extra oplettendheid geboden. Zorg dat ze goed passen, laat ze altijd drogen nadat je ze gebruikt en vervang ze op tijd.

8. Bouw het geleidelijk op

Als je net begonnen bent met dansen of het een tijdje niet meer hebt gedaan, loop dan niet te hard van stapel. Laat je lichaam rustig (weer) wennen aan de belasting door het geleidelijk op te bouwen. Stapje voor stapje kan je lichaam steeds meer belasting aan.

Toch een blessure: wat te doen?

Hoe goed je ook je best doet om blessures te voorkomen, het kan altijd alsnog gebeuren. Hoewel het leed al is geschied, kun je er wel zorgen dat je er niet langer dan nodig mee rond blijft lopen. Blijven je klachten lang aanhouden, zoek dan je heil in een fysiotherapie. Je kunt hiervoor een fysio verzekering afsluiten. Een fysiotherapeut maakt een behandelplan op maat en kan je adviseren over hoe je het trainen  langzaam weer op kunt pakken. Neem daarnaast voldoende rust en geef je blessure de tijd om helemaal te genezen. Als je te snel weer (intensief) gaat dansen, kan de blessure weer terugkomen en dan begin je weer van vooraf aan.

Meer inspiratie