Home » Reportage
Igone de Jongh

Zien: Nieuwe docu met Igone de Jongh

Na een veelbesproken biografie komt er nu ook een nieuwe documentaire over het leven van prima ballerina Igone de Jongh. In september 2019 stopte ze na viertwintig jaar vrij plotseling bij het Nationale Ballet. Na een leven van vrijwel elke dag dansen is het opeens klaar. Regisseur Simone de Vries filmde Igone in het eerste moeilijke jaar nadat ze gestopt is. Terwijl Igone terugblikt op haar lange loopbaan en zoekt naar nieuwe artistieke wegen, komt ook een grotere vraag de orde. Want waarom danst Igone eigenlijk?

Leegte

In de documentaire zal te zien zijn dat het voor Igone niet eenvoudig is om afscheid te nemen van het Nationale Ballet, het gezelschap waaraan ze sinds haar zestiende verbonden was. Toch wordt haar op dat moment ook iets duidelijk, namelijk hoeveel het publiek van haar houdt. Dat inzicht vormt het zaadje voor een nieuw begin in een verder allesbehalve een eenvoudige periode van ‘leegte’, waarin alle vertrouwde structuren wegvallen. De Jongh verhuist met haar echtgenoot Thijs Römer naar de polder. Wanneer ze haar dansroutine probeert vol te houden, doet ze dat in haar eentje, in een leeg dorpshuis tussen de opgestapelde stoelen en de fanfare spullen.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews.


 

Dansen in een andere vorm

Igone weet zeker dat ze dóór wil met dansen en optreden, maar dan in een andere vorm. Het idee ontstaat om voorstelling te maken waarin ze niet alleen danst, maar ook het gesprek aan zal gaan met de mensen in de zaal. Het is in alle opzichten spannend en nieuw. Voor het eerst in haar leven draagt De Jongh zélf de verantwoordelijkheid voor een voorstelling. Bovendien gaat ze op zoek naar een voor haar geheel nieuwe manier van zich uitdrukken, namelijk via haar eigen stem.

Het ‘waarom’

In ‘Igone - En als beloning zweef je’ is te zien hoe Igone’s voorstelling langzaam vorm krijgt. Zo wordt het repetiteproces met dansers Marijn Rademaker en Thiago Bordin uitvoerig in beeld gebracht. In de loop van het proces reflecteert Igone op haar lange carrière en op het ‘waarom’ van haar verlangen om te dansen. In unieke home movies - gefilmd door haar grootvader – ziet de kijker de jonge Igone opgroeien in de balletwereld, met als voornaamste constanten haar intense liefde voor haar langdurig zieke moeder en een eeuwige toewijding aan de dans. De documentaire is op 9 juni te zien bij NPO2.

 

Meer inspiratie