Home » Reportage
Dansen op blote voeten

Waarom op blote voeten dansen gezond is

In veel danslessen dans je regelmatig op blote voeten. Misschien merk je al wel dat je je vrijer voelt of meer verbonden met de aarde, maar weet je ook waarom blote voeten zo belangrijk zijn? Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het veel gezondheidsvoordelen heeft. Wij leggen je uit hoe dat zit.

Wetenschappelijk onderzocht

De trend om op blote voeten lopen, wat ook wel ‘aarden’ genoemd wordt, is uitgegroeid tot een wetenschappelijk onderzocht fenomeen dat veel gezondheidsvoordelen met zich mee blijkt te brengen. Zo zou het lopen op blote voeten goed zijn voor de aanmaak van antioxidanten, werkt het ontstekingsremmend en verbetert het je nachtrust.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement. 

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


 

Elektronen uit de aarde

Met ‘aarden’ wordt wel het lopen op een natuurlijk oppervlak zoals aarde, gras of zand bedoeld. In de dansles op blote voeten bewegen telt dus niet helemaal mee, al zal dat een fijne manier zijn om te beginnen. Uit onderzoek blijkt dat de gezondheidsvoordelen voortkomen uit de connectie tussen ons lichaam en de elektronen in de aarde. De aarde heeft haar eigen natuurlijke kracht. Hier lijken we van te kunnen profiteren wanneer we in direct contact staan. Een goed idee om eens buiten te dansen dus!

Gezondheidsvoordelen

Een studie die gepubliceerd werd in het ‘Journal of Environmental and Public Health’ vergeleek verschillende onderzoeken waaruit bleek dat het onttrekken van elektronen uit de aarde de gezondheid verbetert. In een van die onderzoeken kwam via EEG’s naar voren dat het lopen op blote voeten de elektrische activiteit in het brein veranderde. Uit ander onderzoek bleek dat ‘aarden’ voordelen had voor de huid, het hart, het immuunsysteem en het verminderen van stress.

In ‘The Journal of Alternative and Complementary Medicine’ wordt beschreven hoe ‘aarden’ een positief effect heeft op rode bloedcellen. Het resultaat is dat er minder klonten ontstaan in de cellen waardoor de stroperigheid van bloed, een van de grootste factoren in hart- een vaatziekten, afneemt.

In de natuur zijn

Naast de voordelen van het lopen op blote voeten, heeft de natuur ook een positief effect op onze gezondheid. Wanneer je zo’n halfuurtje per dag buiten bent wordt het risico op kanker en hart- en vaatziekten verminderd. Daarnaast is het ook goed voor je mentale gezondheid en dat werkt weer door op je lichaam.

Dus… Lang verhaal kort: tijd om eens buiten te gaan wandelen? Zorg wel dat je op een veilige plek je schoenen uittrekt en je niet per ongeluk in iets scherps kan stappen. Het strand of een park is een goede optie, maar blijf opletten waar je je voeten neerzet.

 

Meer inspiratie