Home » Reportage

Van dans je beroep maken

Wil jij je danstalent ontplooien? In de Dans Magazine Opleidingenspecial presenteren 23 opleidingen zich. Van vooropleidingen en mbo opleidingen tot hbo dansacademies. Met elk hun eigen specialiteit en aandachtspunten. Als je volgend jaar wilt gaan beginnen, is het goed om je nu vast te oriënteren. Welke opleiding past het best bij jou? Wil je danser worden?

Zo ja, welke dans past bij jou? Klassiek ballet of moderne dans? Urban, show- of werelddans? Of word je dansdocent of -instructeur? In de danssector bestaan tal van creatieve beroepen. Misschien wil je choreograaf worden of ontdek je gaandeweg dat je liever achter de schermen werkt, als decor-, kostuum- of lichtontwerper. Of misschien is het beroep van danstherapeut meer iets voor jou.

Op het podium schitteren is heel uitdagend en leuk, maar je moet wel wat in huis hebben om succes te hebben. Tijdens je opleiding leer je dan ook niet alleen dansen, maar ook allerlei andere skills. Zoals zelfvertrouwen, doorzettings- en inlevingsvermogen, samenwerken en dansondernemerschap. Dans is non-verbale communicatie. En het is een internationale taal. Na je studie kan je dan ook niet alleen terecht bij de Nederlandse dansgezelschappen, als je wilt dans je de hele wereld rond.

Joost Groeneboer, hoofdredacteur Dans Magazine