Home » Reportage

TED-Talks: Hoe maak je een goede choreografie?

We gebruiken allemaal dagelijks ons lichaam en toch denken weinigen van ons over onze ‘lichamelijkheid’ zoals choreograaf Wayne McGregor dat doet. In deze TED-Talk laat hij zien hoe een choreograaf ideeën overbrengt op een publiek. Samen met twee dansers maakt hij live, zonder eerst te oefenen, een dans.


Over Wayne McGregor

Wayne, geboren in de jaren 70, begon al jong met dansen. Zijn ouders moedigde hem aan om te gaan dansen en hij kreeg daar de kans toe bij een lokale dansstudio. Wayne had een leraar die hem zijn eigen dansen te maken. Dat was de eerste keer dat Wayne voelde dat hij zijn stem kon laten horen en daardoor wilde hij uiteindelijk choreograaf worden.


Heb jij een passie voor dans? Lees dan Dans Magazine! Neem een abonnement

Of schrijf je in voor de nieuwsbrief voor het laatste dansnieuws, spannende reportages en de mooiste interviews. 


Choreograferen tijdens de TED-Talk

In deze TED-Talk gaat Wayne McGregor en een paar dansers experimenteren met het, zoals Wayne zegt, physical thinking. Hij gebruikt hiervoor drie manieren. Door het woord ‘TED’ te gebruiken maakt Wayne bewegingen die de dansers achter hem vergroten en verscherpen tot een echte dans. De dansers gebruiken aspecten van de bewegingen die Wayne maakt en maken er een choreografie uit. Het is alsof Wayne een som geeft en de dansers lossen hem op. Daarnaast gebruikt hij nog twee andere manieren van Physical Thinking.

Bekijk de TED-Talk en kom achter hoe je een goede choreografie kunt maken!

Meer inspiratie